2009-07-06 17:11:32• hírek • Gozner Gertrud

Nyolcvankét éves a legidősebb meghívott

Július harmadikán nyitotta meg kapuit az első Hadadi Nemzetközi Alkotótábor. Vasárnap, az istentisztelet után a Dégenfeld-kastélyban került sor a tábornyitó kiállításra, ahol az alkotók a korábbi munkáikat mutatják meg a nagyközönségnek. Már 35 éve járunk táborokba, de még nem volt sehol ilyen jó a légkör - nyilatkozta Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke.

Összesen 22 művész tett eleget a felhívásnak, és vesz részt a tíz napig tartó táborozásban a Hadadi Dégenfeld-kastélyban. Akkora volt az érdeklődés a tábor iránt, hogy sok külföldi művészt vissza kellett utasítaniuk. Igyekeztünk elismert művészeket meghívni, akinek volt már legalább egy kiállításuk - tette hozzá az elnök.

Kedden, július hetedikén az alkotótábor résztvevői Dobrára kirándulnak, és a helyi pincesoron készítik munkáikat - tudtuk meg Gergely Csabától. A tábor egyik résztvevője a 82 éves Deák János, aki a legendás Nagybányai festőiskola jeles tagjaitól, Nagy Oszkártól és Ziffer Sándortól tanult festészetet.

 

A Dégenfeld alapítvány biztosítja 10 napra a meghívott művészek teljes ellátását, akik a tábor végén felajánlanak 2-2-alkotást. A táborzáró kiállítás július 12-én 12 órakor lesz a helyben készült alkotásokból.

A hadadi táborzárás után újabb helyekre várják az Alkotóház művészeit. Július 15 és 25 között a Benedek család magántáborába hivatalosak Monóra, augusztus 7 és 17 között Túrterebesen vendégeskednek. A hadadi művésztelep alkotásaiból október folyamán nyílik kiállítás szatmárnémeti polgármesteri hivatalában.

És hogy a megyeközpont közönségét se hanyagolják el, július 13-án, hétfőn délután 5 órakor nyílik meg a tábor két marosvásárhelyi képzőművészének, Hadnagy Gabriellának és Kulcsár Erzsébetnek a tárlata az 1 Decembrie 1918 út 11 szám alatti Alkotóház Galériában. Hadnagy Gabriella hagyományos festményeket mutat be, míg Kulcsár Erzsébet festményeinek alapanyaga a bőr.


Deák János a nagybányai festőiskola nagyjaitól tanult.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: