2007-03-17 13:37:38• hírek • Tamás Jakab

Lélekbúvár: klinikai depresszió

 Nincsenek pozitív tulajdonságai, öngyilkossági kísérlettel is járhat.

A Szatmár.ro Lélekbúvár rovata ebben a hónapban a depressziót tanulmányozza Fleisz Kinga pszichológus segítségével. Előző cikkünkben a múló hangulatváltozásról volt szó, amely általában hordoz magában pozitív dolgokat is.

Ebben a cikkben viszont a klinikai depresszióról tudhatnak meg érdekes dolgokat, reméljük, hogy ezzel is segítséget nyújthatunk a nehéz időszakokban.

 - A klinikai depresszió a múló hangulatváltozással ellentétben nem hordoz semmiféle pozitív tulajdonságot, nincsenek jó oldalai. Ebben az esetben súlyos pszichológiai zavarról beszélünk, amely elhúzódó lelki gyötrelmekkel jár, amely idővel egyre rosszabbá válik, mondta Fleisz Kinga.  A klinikai depresszióban lévő emberek számára sok esetben a legegyszerűbb dolgok elvégzése is kivitelezhetetlenné válhatnak. Ennek következtében a súlyosabb esetekben gyakran öngyilkossági kísérletet is elkövetnek a szenvedő alanyok.

Egy felmérés szerint a valódi depressziósok száma a világon növekvő tendenciát mutat. A felmérés szerint a nők kétszer gyakrabban esnek depresszióba, mint férfi társaik, és ez leginkább a nyugati országokra jellemző.

Klinikai kép

A depresszió érzelmi tünetei a következő formákban jelenhetnek meg: bánat, elutasítottság, szerencsétlenség érzése, üresség, megalázottság. Az esetek nagy többségében ezek az emberek elvesztik a humorérzéküket, szoronganak, dühöngnek, idegeskednek, semmiben nem lelik örömüket.

A motivációs tüneteknek is több formája létezik. Elveszthetik érdeklődésüket a világ dolgai iránt, hiányzik belőlük a lendület, a spontaneitás, a kezdeményező kézség. A munka, a barátság, a szerelem, a szex és még sorolhatnánk, ezek mind óriási erőfeszítést jelentenek a számukra. A depressziósok mintegy 7-15 százaléka lesz öngyilkos.

 A viselkedési tünetek közül meg kell említenünk a tevékenységi szint nagy mértékű csökkenését, egyre kevésbé produktívak. Növekedik a magányosan eltöltött idő, az illető lelassul, energiahiányt érez, összegörnyed, a tekintetét lefelé irányítja.

A betegségnek kognitív tünetei is vannak. Az alanyok rossz véleménnyel vannak magukról, alacsonyabb rendűeknek tartják magukat. Bármilyen negatív esemény történik körülöttük, mindig magukat okolják. Romlik az emlékező képességük, dekoncentráltakká vállnak a motiváció hiány miatt.

- A depressziós embereket negatív énkép, negatív világkép és negatív jövőkép jellemzi, tudhattuk meg Fleisz Kingától.

A depresszió szomatikus tünetekkel is társul, aminek következtében fejfájás, emésztési zavarok, székrekedés, szédülés, kellemetlen mellkasi szorítás, generalizált fájdalom léphet fel.

- Gyakran az orvosok tévesen szervi zavarra gyanakodnak, és e miatt a téves diagnózis miatt a felírt gyógyszerek hatástalanok lesznek, mondta a doktornő.

Reméljük ezúttal is hasznos információval láttuk el olvasóinkat. Cikkünk következő számában a depresszió kialakulásának magyarázatait tárgyaljuk. 
 
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: