2007-11-23 11:32:30• hírek • Szatmar.ro

Feltárt csoda

romulus_es_remusRábukkantak arra a barlangra, ahol Romulust és Remust szoptatta az anyafarkas.

Olasz régészek a római Palatinus dombon feltárták azt a barlangot, amelyről a régi rómaiak azt tartották, hogy ott szoptatta a nőstényfarkas Romulust és Remust, akik a hagyomány szerint i. e. 753-ban megalapították Róma városát.

A barlangra tulajdonképpen már idén januárban rábukkantak Augustus császár Palatinus dombon lévő palotájánál folyó ásatás során, de nem merték folytatni az ásatásokat, mert attól féltek, hogy beszakad a mennyezete. Az elmúlt hónapok során szondákat eresztettek le a mélybe, így sikerült feltárni a 16 méter mélyen lévő gazdagon díszített legendás barlangot. A 7,5 méter széles és 9 méter magas üreget tengeri kagylóhéjjal és márvány mozaikkal díszítették. Az üreget középen egy fehér sas díszíti. A kutatók szerint nagy valószínűséggel a Lupercalé-barlangról van szó.
A kutatás eredményeit és a barlangról készült képeket kedden tárták a nyilvánosság elé a szakemberek.

A kutatás tovább folytatódik, és remélhetőleg sikerül feltárni az egykori szent hely bejáratát is. Ez lehetővé tenné, hogy a régészek bejussanak a barlangba anélkül, hogy kárt tennének benne – írja a Spiegel Online.


Romulus és Remus legendája

Az ókori legenda szerint a Romulus és Remus ikerpár apja maga Mars isten volt. A csecsemőket a Tiberis partján egy barlangban hagyták, ott talált rájuk a nőstényfarkas, amely tejével táplálta, és megmentette a későbbi városalapítókat. Romulus és Remus között később ádáz viszály tört ki, és Romulus megölte Remust.

A Lupercálé-barlangnak a források szerint már az ókorban nyoma veszett. A régészek álláspontja szerint Róma születésének története részben mítosz, részben történelmi tény. Egyre több jel utal azonban arra, hogy Romulus és Remus legendája valós tényeken alapul, még ha nem is minden része igaz. Világszerte számos helyen megcsodálgató a híres szobor, amely az ikerpárt szoptató farkast, Róma jelképét ábrázolja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: