2013-01-16 15:50:45• hírek • Kocsis Zoltán

Nyolc vonatot érintett Szatmár megyében a kétórás munkabeszüntetés

Nyolc vonatot érintett Szatmár megyében a kétórás munkabeszüntetés
Nyolc vonatot érintett Szatmár megyében a kétórás munkabeszüntetés
Miclasu Mária elmondása szerint a CFR-nek csak Szatmár megyében közel 800 alkalmazottja van

Kétórás munkabeszüntetés volt szerda reggel az Országos Vasúttársaságnál (CFR), amely a Szatmár megyei járatokat és utasokat is érintette. A CFR alkalmazottai a decemberi béreik elmaradását sérelmezték, ám amint az egyik szakszervezeti vezető a Szatmár.ro-nak nyilatkozta, ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.

A vasúti alkalmazottaknak január 15-én kellett volna megkapniuk a decemberi fizetésüket, ám mivel ez nem történt meg, mi több, a vállalat vezetősége azt sem tudta megmondani, hogy mekkora lesz a csúszás, a vasutasok cselekedtek: szerda reggel 07.00 és 09.00 órák között országos szinten spontán munkabeszüntetést tartottak. Mindez természetesen nem kerülhette el Szatmár megyét sem, ahol összesen nyolc vonatot érintett. Többek között a kolozsvári gyorsvonatot is. „Senki sem maradt a mező közepén, mondta a Szatmár.ro-nak Miclaus Mária, a Kolozsvári Vasutasok Szabadság Szakszervezetének alelnöke. Minden vonat megállt a legközelebbi állomáson vagy adott esetben nem indult el", mondta.

A szakszervezeti vezető szerint a fizetések körüli bizonytalanság csak az utolsó csepp volt a pohárban. A munkabeszüntetés okai között régóta húzódó elégedetlenségek vannak, elsősorban a beruházások és a felújítások elmaradása miatt.

Ilyen helyi szinten a Szatmárnémeti - Nagybánya vonal felújításának elmaradása, amelyre pedig még 2004-ben ígéretet kaptak. A 60 kilométeres távot két óra alatt teszi meg a vonat, ami elengedhetetlen és röhej, véli Miclaus. „Ilyen körülmények között hogyan akarjuk, hogy utasaink is legyenek?", tette fel a költői kérdést.

A másik égető probléma a vasúti lopások kérdése, amely sokszor már a járatok és az utasok biztonságát veszélyeztetik. Gondot okoz Miclaus szerint a betöltetlen állások magas száma is. Ezért elmondása szerint országos szinten 260.000 kifizetetlen túlóra halmozódott fel, aminek törlesztésére szintén kevés esélyt lát.

Nyolc vonatot érintett Szatmár megyében a kétórás munkabeszüntetés

„Romániában a vasút olyan, mint egy lelenc gyerek! Senki sem foglalkozik vele! Ilyen körülmények között, ha nem történik valami változás, három év múlva nem lesz állami vasút Romániában. Mi leszünk az egyetlen ország Európában, ahol nincs vasút", fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A kérdésre, hogy terveznek-e további tiltakozó akciót, Miclaus optimistán válaszolta: reméli, nem lesz rá szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: