2011-06-18 19:46:17• hírek • MTI

Nincs diplomáciai háború

Románia és Magyarország között nincs diplomáciai háború, a két ország stratégiai partnere egymásnak, a román-magyar megbékélés számos európai ország számára modellértékűvé vált - jelentette ki Teodor Baconschi román külügyminiszter egy helyi hírportálnak adott interjúban.

A bukaresti diplomácia vezetőjét a ziare.com nevű portál idézte pénteken.

Baconschi arra a megjegyzésre válaszolt, hogy a román sajtó egy része diplomáciai háborúként értelmezte a két ország között a tervezett romániai területi-közigazgatási átalakítás kapcsán felmerült nézetkülönbségeket. Baconschi úgy fogalmazott, hogy meglepte a túlhaladottnak hitt nacionalista érzelmek eszkalációja. A külügyminiszter szerint a romániai magyarság által élvezett széles körű jogok szavatolják, hogy élő maradjon ennek a közösségnek a kulturális és nyelvi önazonosságtudata.

Rámutatott: nem látja, miért szülhet kételyeket egy olyan közigazgatási reform, amely a bürokrácia csökkentését és az európai uniós források hatékonyabb felhasználását tűzi ki célul. "A már létező régiók két-hárommillió lakosú megyékké való átalakításának nincs semmi köze a különböző kisebbségek identitásának megőrzéséhez" - mondta Baconschi.
Rámutatott: Erdélyben kockázatos az emberek identitásbeli érzékenységével játszani. Megfogalmazása szerint a különböző etnikumok közötti összhang csodálatra méltó válóság, amit senkinek sincs joga megbontani provokatív megnyilatkozásokkal.

A külügyminiszter megállapította: a másiktól való félelem és a közösségi bezártság szegénységet okoz. Baconschi szerint a magyarok által többségben lakott Hargita és Kovászna Románia legzártabb és legszegényebb megyéi közé tartozik, ezért az európai és regionális nyitás, amelyet javasolnak, a jólét növekedéséhez vezet majd el mind Kovászna, mind Vaslui (Kelet-Románia) megyében.

A román külügyminisztérium csütörtökön szokatlannak és nem helyénvalónak minősítette Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes álláspontját, amely szerint az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené a tervezett új romániai régióbeosztás. A székely és az erdélyi magyar megmaradás nagyon súlyos veszélyeztetését jelentené az új beosztás, s azt semmilyen formában nem tudják elfogadni - szögezte le.

"A magyarság számára élet-halál kérdés, hogy a történelmileg kialakult Székelyföld, a magyarlakta megyék egyben maradjanak" - fogalmazott Semjén Zsolt.

A román kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) a keddi koalíciós tárgyalásokon ismertette elképzeléseit a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a közigazgatás átfogó reformját előíró törvénytervezetről. A PD-L a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régiót megyékké alakítaná át. Ezt az RMDSZ elsősorban azért ellenzi, mert az újonnan létrehozandó közigazgatási egységekben jelentősen kisebb lenne a magyar lakosság aránya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: