2018-06-19 04:36:56• hírek • Közlemény

Nyíregyházán és környékén kirándultak a kölcseysek

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Ginmázium és a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium hosszú ideje testvériskolai kapcsolatot ápol, ennek köszönhetően az évek során számos közös tevékenységen vehettek részt diákok és tanárok egyaránt.

A Határtalanul! programnak köszönhetően az idei tanév II. félévében a két iskola diákjai és tanárai közös kirándulásokon ismerhették meg a Partium, Nyíregyháza és Debrecen környékének kulturális környezetét és épített örökségét.


Május 25-28. között a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik nagy létszámú XI. osztálya osztályfőnökével (Kászoni-Kövendi Zsuzsanna) és két kísérő tanárral (Vincze Annamária, Vajda Gyula) töltött néhány napot Szatmárnémetiben és környékén. Az itt töltött napokban meglátogatták Nagyszalonta, Nagykároly, Kaplony, Szatmárnémeti, Nagybánya műemlékeit, de a környék kultúrájával, múltjával is ismerkedtek.


Volt néhány olyan tevékenység  is, melyen együtt vettek részt a két iskola diákjai és tanárai: megszerveztünk egy olyan városnéző játékot, mely által vegyes csapatokban együtt fedezték fel városunk érdekességeit, emlékhelyeit, épületeit, turisztikai látványosságait. Másnap közös kirándulást szerveztünk Nagybányára, ahol a szervezett idegenvezetésnek köszönhetően megismerhettük a város rég- és közelmúltját, valamint a Főtéren álló történelmi és kulturális jelentőségű műemlékeket tekinthettük meg.


A közös tevékenységek közelebb hoztak minket egymáshoz, barátságok születtek, így már nagyon vártuk a következő kirándulást.  Nem kellett rá túl sokat várni, hiszen június 10-12. között 30 szatmári kölcseys diák (X. E, X. F és XI. F osztály 10-10 diákja) és három kísérő tanár (Nagy Tünde, Ádámkó Réka, Forizs Enikő) töltött néhány tartalmas napot Nyíregyházán és környékén.


Nyíregyházán a szatmárnémetihez hasonló városnéző-kincskereső játékban vettek részt a diákok közösen. Nagy sikere volt a nyíregyházi Múzeumfaluban tett látogatásunknak is, ahol a szemünk előtt vált jelenné a múlt, hiszen egy igazi múltbeli falut láthattunk a sajátos kisnemesi és parasztházaival, jellegzetes portáival, templomával, iskolájával, temetőjével.  Debrecenben a Déri Múzeumban különböző kiállításokat néztünk meg, majd a Munkácsy Teremben az óriásfestmények nyűgöztek le.  A debreceni Református Nagytemplom meglátogatása alkalmával a toronyba is felmentünk, mely szintén nagy élmény volt számunkra, hiszen felülről láttuk mindazt, amit a város bemutatása közben hallottunk.


Különleges élményben volt részünk akkor is, amikor kilátogattunk Berettyóújfaluba, a Szász tanyára, melyet 2017-ben Magyarországon az év tanyájának választottak. Igazi tanyai hangulatban tölthettünk el néhány órát, de felfedezhettük déd-és nagyszüleink értékeit is a bútorzatban, az edényekben, a dísztárgyakban. Igazi kenyérlángossal, valamint sok más hagyományos étellel halmoztak el minket a házigazdák.


A közös kulturális programok mellett szabadisős tevékenységekre is sort kerítettünk: egyik este a Jurassic World című filmet néztük meg 3D-ben. Egy másik délután a Nyíregyházi Állatparkot barangoltuk be. A nyári bob pálya ugyancsak elnyerte a tetszésünket.


Összegzésként elmondhatjuk, hogy élményekben gazdag, tartalmas napokat tölthettünk el a nyíregyházi testvériskola diákjaival és tanáraival a Határtalanul! program keretében. A közös tevékenységeket ugyanúgy, mint eddig, folytatniszeretnénk, így már elkezdtük tervezni a következő közös programunkat.

 

A beszámolót írta Forizs Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanára.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: