2010-03-10 10:22:44• hírek • MTI

Nyilvánossá tették a peranyagot

A bukaresti kormány feloldotta az 1989-es romániai forradalom peranyagának titkosítását.

Emil Boc miniszterelnök a keddi kormányülést követően bejelentette, hogy feloldották a tilalom alól azokat az utolsó dokumentumokat is a forradalom peranyagából, amelyekhez nem férhetett hozzá a közvélemény. A döntést azzal indokolta, hogy ezek nem sértik Románia nemzetbiztonságát, nem jelentenek veszélyt a közrendre, nem sértik sem közjogi, sem magánszemélyek érdekeit. 

Az intézkedést a forradalmárok szervezetei kérték, akik azt kifogásolták, hogy a rendszerváltás után húsz évvel sem férhetnek hozzá ezekhez az iratokhoz.

Az 1989-es események idején 1 104 személy vesztette életét, 3 ezren megsebesültek. Az ügyészek húsz évvel a rendszerváltás után is vizsgálódnak két bűnügyben, azt próbálják tisztázni, hogy milyen körülmények között halt meg 48 ember és sérült meg további 150.

Eddig 250 egykori kommunista vezetőt és volt tábornokot állítottak bíróság elé. A legkeményebb büntetést Mihai Chitac és Victor Athanasie Stanculescu nyugalmazott tábornokokra rótták ki, őket 2008-ban jogerősen 15 év börtönbüntetésre ítéltek a temesvári felkelés eltiprásáért.


Az 1989-es forradalom peranyagát tették nyilvánossá
Az 1989-es forradalom peranyagát tették nyilvánossá


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: