2014-09-16 10:29:41• hírek • MTI

Nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunort Szilágyi Zsolt

Nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjét Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államelnökjelöltje - közölte az EMNP sajtóirodája.

Szilágyi Zsolt egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón elmondta, a vitán azt kellene tisztázni, hogy kötött-e újabb titkos egyezséget "az erdélyi magyarok kárára" a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ. Szilágyi Zsolt szerint "egyértelmű jelei vannak a paktum meglétének". Példaként említette, hogy Kelemen Hunor a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjének, Victor Pontának "kampányolt" Székelyföldön.

A két politikus múlt héten iskolabuszokat adott át a székelyföldi Csíkkozmáson.

Az EMNP székelyföldi vezetői egy hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatón kampányfogásnak minősítették az RMDSZ által készített székelyföldi autonómiatervezetet, melynek egy munkaváltozata került múlt héten nyilvánosságra.

Papp Előd, az EMNP alelnöke elmondta, a sajtóban megjelent törvénytervezet magában hordozza annak veszélyét, hogy a bukaresti hatalom az új statútum segítségével vonja ellenőrzése alá az autonómiamozgalmat - tájékoztatott a párt sajtóirodája.

Zakariás Zoltán, a párt választmányának elnöke azt kifogásolta, hogy az RMDSZ törvénytervezete nem veszi figyelembe a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által már korábban elkészített statútumot, amely jelentős társadalmi elfogadottságnak örvend. Hozzátette, az újonnan megalkotott törvény valójában nem Székelyföldről szól, Kelemen Hunor pedig nem képviseli a székelyek érdekeit.

Az EMNP politikusai közölték, a párt a hét végén összesíti a Szilágyi Zsolt indulását támogató aláírásokat.

Romániában 200 ezer támogató aláírást kell szeptember 23-ig összegyűjteni ahhoz, hogy egy jelölt elindulhasson a novemberi elnökválasztáson. Az erdélyi magyar pártok közül az RMDSZ Kelemen Hunor elnök számára, az EMNP Szilágyi Zsolt alelnök számára gyűjti az aláírásokat. Mindkét párt úgy látja, a választási kampány alkalmat teremthet arra, hogy megismertessék programjukat, és társadalmi vitát indítsanak a magyarság számára fontos témákról. A Magyar Polgári Párt (MPP) viszont úgy vélte, a magyar jelölteknek nincs esélyük nyerni, ezért tét nélküli az őszi elnökválasztás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: