2010-10-25 16:15:26• hírek • Szatmar.ro

Nyíltan a törvényszékről

A Szatmár Megyei Törvényszék nyílt napot tartott az érdeklődők számára.

Diákok, felnőttek, sajtósok, kétkezi munkások, egyszóval bárki betekintést nyerhetett a Szatmárnémetiben működő törvényszék életébe. A hétfő reggel 9 órakor kezdődő nyílt nap alkalmával kinyíltak az épület kapui a látogatók számára, csupán a személyi igazolvány felmutatásával lehetett belépni és körültekinteni az intézmény épületében.

A 13 óráig tartó eseményre szervezetten érkeztek az iskolák diákcsoportjai is, akiket Eugen Rosioru bíró vezetett körbe. Elsőként a bejegyzési részleget és az archívumot tekinthették meg a fiatalok. A kis teremben az érintettek a saját polgári-, kereskedelmi- illetve büntetőjogi ügyeinek iratait kérhették ki, természetesen a diákok ezzel a jogukkal nem éltek.

A látogatók igazi tárgyalást is megtekinthettek, ottjártunkkor éppen egy embercsempész ügyét tárgyalták és a két tanú vallomását hallhattuk.

A tárgyalóterem után Sangeorzan Diana szakértő mesélt az ügyfélszolgálati részleg tevékenységéről. A törvényszék munkatársa elmondta, számos esetben kell segítséget nyújtaniuk a pereskedőknek, ugyanakkor hangsúlyozta a mediátorok szerepét társadalmunkban.

Az emberiség történelmében mindig is voltak ilyen személyek, bár nem így nevezték őket. Szerepük, hogy a haragos feleket megbékítsék és a költséges, illetve nagyon időigényes pereskedések helyett a megbékélést sürgessék a szemben álló felek részére. Az egészségre is káros vitákban, nézeteltérésekben kívánnak ők pszichiáterként szakmai tanácsokat adni, hiszen egy vita annak lezárásával nem ér véget, csupán akkor, ha az ellenségeskedést is megszüntetik.


Nyílt napot tartottak a törvényszéken
Nyílt napot tartottak a törvényszéken


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: