2018-09-05 11:45:29• hírek • MTI

Nyílt támadást intézett Dragnea ellen Bukarest főpolgármestere

A bukaresti kormányt a háttérből irányító Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök ellen intézett nyílt támadást Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, a PSD alelnöke, a párt legnagyobb választói legitimitással rendelkező és - a közvélemény-kutatások tanúsága szerint - jelenleg is legnépszerűbb politikusa.

A főpolgármester szerdai sajtóértekezletén azzal vádolta a pártelnököt, hogy a PSD vezető testületeinek beavatása nélkül, legfeljebb néhány bizalmasával konzultálva, egymaga hozza meg a legfontosabb döntéseket, elakasztja a főváros számára fontos projekteket, ellene pedig "lejárató kampányt" folytat. Firea újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerinte mind a párt és a kormány megítélése, mind az ország jövője szempontjából hasznos lenne, ha Dragnea "visszalépne".


A főpolgármester elmondta: számára az volt az "utolsó csepp a pohárban", hogy Dragnea állítólag vele akarta kifizettetni a román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes tüntetésén történt erőszak politikai számláját, azáltal, hogy - jelenleg Bukarest prefektusaként tevékenykedő - volt tanácsadójára próbálták hárítani az erőszakos tömegoszlatás felelősségét. 


Firea szerint a hatóság erőszakos fellépését már a tüntetés előtt eltervezték, és ezért Dragnea bizalmasa, Carmen Dan belügyminiszter a felelős. A főpolgármester a PSD szombaton tartott végrehajtó bizottsági ülésén felvetette, hogy a párt vonja meg a bizalmat a belügyminisztertől a csaknem félezer tüntető és több tucatnyi csendőr sérülését okozó összetűzések miatt, de javaslatát senki sem támogatta, így a szavazásból Dragnea megerősödve került ki.


A főpolgármester szombati fellépése után Dragnea - aki egyébként nem tűri a párton belüli széthúzást - még nem kezdeményezett szankciókat, de Firea tovább folytatta nyilvános támadásait, amivel a pártelnököt gyakorlatilag maga kényszeríti arra, hogy kizárását javasolja. Firea több ízben cáfolta azokat a sajtótalálgatásokat, miszerint a legnagyobb román párt elnöki tisztségére vagy az államfői posztra pályázna.


Bukarest főpolgármesteri tisztsége a második legnagyobb választói támogatást feltételező tisztség Romániában az államfő után: Fireát 2016-ban csaknem negyedmillió polgár választotta meg Bukarest - első szociáldemokrata és első női - főpolgármesterévé. A Sociopol közvélemény-kutató intézet augusztusban 26 százalékon mérte Firea bizalmi indexét, míg Dragneában a megkérdezettek 15 százaléka bízott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: