2013-11-26 14:26:25• hírek • Kocsis Zoltán/MTI

Nyílt sisakos támadójátékot ígér a Steaua

Laurentiu Reghecampf
Laurentiu Reghecampf

Kis túlzással élet-halál mérkőzés vár kedden a Steauára, de a legutóbbi döntős Borussia Dortmundra is a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. A román bajnok a Schalkét látja vendégül és nyernie kell ahhoz, hogy bármi esélye maradjon a tavaszi európa-ligás folytatásra, míg a németek számára a Napoli elleni meccs a mostani sorozat végét is jelentheti.

„Nyomást kell gyakorolnunk a Schalkére és gyorsan gólt kell lőnünk. Nyernünk kell, ha az Európa Liga tavaszi szakaszában akarjuk folytatni. Agresszivitás nélkül viszont semmi keresnivalónk nincs a Schalke ellen!", jelentette ki a meccs előtt Laurentiu Reghecampf edző. Gondot jelent azonban számára, hogy pont egyik legjobb középpályására, Mihai Pintilii-re nem számíthat sérülés miatt. Hiányozni fog továbbá a szintén sérült Filip és Tatu, a megbetegedett Parvulescu, míg Costea, Nikolic, Radut, Rapa és Matei nincs a BL-re nevezett játékosok között.

A Schalke legfontosabb hiányzója a holland gólvágó Klaas-Jan Huntelaar - őt vagy Szalai Ádám helyettesítheti, esetleg Kevin-Prince Boateng játszhat előretolt csatárt. Mögötte helyet kaphat az „új Draxler", a mindössze 18 éves Max Mayer, valamint „az igazi Draxler", Julian, aki szintén alig 20 éves. Biztosan nem lesz viszont a pályán egy másik fiatal tehetség, Leon Goretzka, míg az első számú kapus, Timo Hildebrand bordasérülést szenvedett, őt Ralf Fahrmann pótolhatja.

A Schalke eddig kétszer lépett pályára Romániában, ám még gólt sem kapott. A Steaua három vereség és ugyanannyi döntetlen mellett mindössze egyszer győzött le német csapatot hazai pályán: 1958-ban a Dortmundot verte 3-1-re. Gelsenkirchenben a románok bő óráig jól tartották magukat, ám egy kapitális védelmi hibát követő gól után teljesen összezuhantak és végül további két gólt kaptak.

A Steaua jelen pillanatban három ponttal van lemaradva a harmadik, kedden a Chelsea-t fogadó Basel mögött.

Akár már kedden kieshet a Dortmund

Jürgen Klopp tanítványai az első fordulóban kikaptak Nápolyban, majd hiába nyertek két meccset egymás után, az Arsenal elleni hazai vereség a kiesés szélére sodorta a őket.

A dortmundiak hat pontjukkal csak harmadikok a BL legerősebb csoportjában, három-három ponttal lemaradva az Arsenal és a Napoli mögött, s a továbbjutásért csak akkor maradnak biztosan versenyben, ha győznek kedden. Amennyiben kikapnak Rafa Benitez együttesétől, már az Arsenal Olympique Marseille elleni pontszerzésével is kiesnek, a londoniak sikere pedig azt jelentené, hogy a Borussia döntetlennel is búcsúzni kényszerül a legrangosabb európai kupasorozattól.

A német együttes ráadásul nem csupán a négyesben elfoglalt helye miatt van nehéz helyzetben. A múlt hétre ugyanis szinte a komplett védelme elfogyott: Neven Subotic két hete szenvedett keresztszalag-szakadást, míg Matts Hummels és Marcel Schmelzer a múlt kedden, a német válogatott találkozóján sérült meg súlyosan. A felforgatott hátsó alakzat debütálása nem nyugtatta meg a szurkolókat, miután a Bayern München elleni szombati bajnoki rangadón 3-0-ra kikapott a csapat. A Dortmundnak ráadásul mindenképpen támadnia kell kedden, a Napoli pedig éppen a kontratámadásokban a legerősebb, s azok megállítása még Hummelsék számára sem lenne egyszerű feladat. De a csatárok sem remekelnek, a legutóbbi három meccsen csak egy gólt szerzett a BVB.

A Borussia mindezek ellenére sincs reménytelen helyzetben, hazai pályán mindenkit képes legyőzni, a Napoli pedig az utóbbi időszakban kifejezetten visszafogottan teljesít. A válogatott szünet előtt a Juventus elleni rangadón sima, 3-0-ás vereséget szenvedett, szombaton pedig a vendég Parmától kapott ki 1-0-ra. Benitez problémáit csak növeli, hogy szombaton hiába próbálta meg egyik legjobbját, Marek Hamsikot pihentetni a BL-re, a második félidő közepén mégis becserélte a szlovák játékost, aki nyolc perc után megsérült, s a Dortmund ellen biztosan nem játszhat majd.

A csoportban a főbb kérdések így eldőlhetnek már most, ugyanakkor ha a Dortmund győz kedden, akkor még minden nyílt marad, s az első három helyről az utolsó forduló dönt majd.

Ami a többi csoportot illeti, a portugál Portónak ibériai segítségre van szüksége az orosz veszedelem ellen. A sárkányok ugyanis minden bizonnyal legyőzik odahaza az Austria Wient, ám ahhoz, hogy megelőzzék az egy ponttal jobban álló Zenitet, szükségük van arra, hogy az eddig hibátlan, már biztosan továbbjutott Atletic Madrid pontot vagy pontokat szerezzen Szentpéterváron. A madridiak (és ezzel együtt a portugálok) esélyeit csökkenti azonban, hogy az Atletico egy csapatra való alapemberét el sem vitte messzi északra.

A H csoportban a már továbbjutott Barcelona Messi és szinte a teljes védelem nélkül utazott Amszterdamba. Az Ajaxnak minden megszerzett pont létfontosságú lehet, főleg, amennyiben a Milan nem tud nyerni Glasgow-ban. Az idei szezonban eddig pocsék formában teljesítő milánói óriás viszont akár be is biztosíthatja továbbjutását, amennyiben nyer a Celtic otthonában, az Ajax pedig pont nélkül marad a Barcelona ellen.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:
E csoport:
Steaua Bucuresti -FC Schalke 21.45 TVR1, DigiSport1.ro, DolceSport1
FC Basel -Chelsea 21.45
A csoport állása: 1. Chelsea 9 pont, 2. FC Schalke 04 6, 3. FC Basel 5, 4. Steaua Bucuresti 2

F csoport:
Arsenal -Olympique Marseille 21.45
Borussia Dortmund -Napoli 21.45 Sport1.hu, DigiSport3.ro
A csoport állása: 1. Arsenal 9 pont (6-3), 2. Napoli 9 (7-6), 3. Borussia Dortmund 6, 4. Olympique Marseille 0

G csoport:
Zenit -Atlético Madrid 19.00 DigiSport1.hu, DigiSport2.ro, DolceSport2
FC Porto -Austria Wien 21.45
A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Atlético Madrid 12, 2. Zenit 5, 3. FC Porto 4, 4. Austria Wien 1

H csoport:
Celtic Glasgow -AC Milan 21.45 DigiSport2.hu
Ajax Amsterdam -FC Barcelona 21.45 DigiSport1.hu, DigiSport2.ro, DolceSport2
A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) FC Barcelona 10 pont, 2. AC Milan 5, 3. Ajax Amsterdam 4, 4. Celtic Glasgow 3

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: