2012-03-22 15:35:54• hírek • Póti Orsolya

Nyílt napot tartottak a Kakszentmártoni Vízüzemben

Szatmárnémetiben is számos programot szerveztek március 22-én a Víz Világnapja alkalmából. Az érdeklődők többek között a Kakszentmártoni Vízüzem működésébe nyerhettek betekintést, ahol Marius Ceteras üzemvezető tartott érdekes előadást.

A szatmári Apaserv Rt. idén is színes programot szervezett csütörtökön a Víz Világnapja alkalmából. A programok főként a gyerekeknek és a fiataloknak szereztek örömöt, hiszen meglátogathatták a Kakszentmártoni Vízüzemet, vagy a PrimaGym edzőivel mozoghattak a Coposu sétányon.

11 óra körül iskolások lepték el a Kakszentmártoni Vízüzemet, ahol Marius Ceteras üzemvezető vezette be a látogatókat a létesítmény működésébe. Az előadás során a gyerekek olyan kérdésekkel bombázták az üzemvezetőt, mint például miért van klór íze az ivóvíznek, olykor miért koszos, vagy hogy miért nem működik néha a vízellátás?

Ceteras igyekezett kielégítő választ adni a kérdésekre, közben felhívta a figyelmet arra, hogy milyen sok vizet használunk fel ahhoz, hogy egy egyszerű reggeli - legyen az akár zsömle, tej, felvágott, paradicsom - az asztalunkra kerüljön.

„Napjainkban 7 milliárd ember él és táplálkozik a Földön, ez a szám 2050-re várhatóan eléri a 9 milliárdot. Statisztikák szerint naponta 2-4 liter vizet fogyasztunk el, melynek egy része közvetetten, elfogyasztott ételeinken keresztül - azok előállítása, mosása, nyersanyag öntözése - történik." - magyarázta Ceteras.

Az előadást követően a látogatók betekintést nyerhettek a vízüzem laboratóriumaiba és megnézhették hol és milyen körülmények között zajlik az ivóvíz minőségének laboratóriumi ellenőrzése, miként követik figyelemmel a várost ellátó ivóvízkutak működését. Továbbá betekintést nyerhettek a beérkező víz tisztításának folyamataiba is.

A vízüzem vezetői 9-14 óra között fogadták a látogatókat. A nyílt nappal vízkészleteink szűkösségét, az édesvízi források fenntartható gazdálkodásának jelentőségét kívánták hangsúlyozni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: