2019-08-06 10:40:20• hírek • közlemény

Nyílt napot szerveznek a Szatmárnémeti Közösségi Kertben

augusztus 09

A Szatmárnémeti Közösségi Kertben nyílt napot szerveznek augusztus 9-én, pénteken 17 órától. melynek során az érdeklődők megismerkedhetnek a Szatmárnémetiben egyedülálló kezdeményezés minden részletével.

A kert megtekintése mellett meghallgathatják Fülöp Tihamér előadását a tájfajták megőrzésének fontosságáról, illetve Koczinger Tibor beszámolóját az általa vezetett Hans Lindner Alapítvány gazdálkodással és oktatással-neveléssel kapcsolatos programjairól. A részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0775 663 687-es telefonszámon lehet (Babos Krisztina).


A két kezdeményezés célja a tájfajták megőrzése, a közösségépítés, valamint a természetbarát kertészeti módszerek megismertetése. “Fontosnak tartjuk a régi szatmári zöldség- és fűszernövény fajták megőrzését, mert ezek komoly értéket képviselnek. Az úgynevezett tájfajták a sokéves termesztés során alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, így stabil hozamot adnak vegyszerhasználat nélkül is” - fejtette ki korábban Fülöp Tihamér, a Szatmári Gazdák Egyesületének alelnöke.


Mint elmondta, a szatmáriak részéről komoly érdeklődés mutatkozik a természetbarát kertészkedés iránt, így nagyon hamar akadt gazdája a közösségi kert összes parcellájának. A Hans Lindner Alapítvány által felajánlott telken valamivel több mint fél áras területeket kaptak a vállalkozó szellemű kertészek, akik számára a gazdaegyesület biztosított tájfajtáktól származó vetőmagokat, palántákat. A bio kertészeti módszerekkel kapcsolatosan szintén az egyesület látja el tanácsokkal a kertészkedőket, akik között szép számmal akadnak olyanok is, akik életükben nem fogtak kapát a kezükbe. A lelkesedés nagy, a kertészkedők pedig vetés, ültetés, kapálás után gyakran gyűlnek össze beszélgetni, közösen főzni, így jó hangulatú, összetartó társaság alakult ki már az első hetekben a közösségi kertben.


A Szatmárnémeti Közösségi Kert a Szatmári Gazdák Egyesülete és a Hans Lindner Alapítvány közös projektje és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: