2012-11-05 15:23:30• hírek • Póti Orsolya

Nyílt napokkal ünnepel a gyermekvédelmi központ

November 5-én sajtótájékoztató keretében számoltak be a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ által rendezett nyílt napok programjáról, illetve a központ szolgáltatásairól.

A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ november 6-8. között nyílt napokat szervez szatmárnémeti, halmi és nántűi székhelyein. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Marcela Pop, az intézmény igazgatónője november 5-én, hétfő délután 13 órától.

A rendezvénysorozatot az intézmény fennállásának 15. évfordulója alkalmából rendezik - ezáltal biztosítanak lehetőséget arra, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a központ széles körű szolgáltatásaiba.

A megyei gyermekvédelmi központ égisze alatt összesen 22 intézmény működik a megye különböző településeiben. Ebből 14 az árva, illetve rossz körülmények között élő gyerekek biztonságát támogatja, nyolc pedig a fogyatékossággal élő felnőttek számára létesült.

„1997. november 17-én kezdte el működését a Szatmár Megyei Tanács alá rendelt szociális és gyermekvédelmi felügyelőség, mely immár 15 éves szolgáltatásainak széles kínálatával várja a rászorulókat. Az évforduló alkalmából nyílt napok keretében szeretnénk ismertebbé tenni eme szolgáltatásokat és egyéb tevékenységeinket" - mondta el Marcela Pop.

November 6-án, kedden 13 órától a nántűi „Roua" Árvaházba, november 7-én, szerdán 12 órától pedig a szatmárnémeti „Lorena" Baba-mama Központban várják az érdeklődőket. Szintén szerdán 15 órától kerül sor nyílt napra a „Sansa" Szociális Központban, november 8-án pedig a halmi „Floare de colti" Árvaház fogadja a látogatókat 13 órától. Az egyes rendezvények keretében a kedvezményezettek műsorára és kerekasztal-beszélgetésre kerül majd sor.

Marcela Pop, a Szatmár Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Központ igazgatója

Mint megtudtuk, a központnak közel 1.600 kedvezményezettje van, melyből 1125 gyerek és 446 fogyatékos felnőtt. Az igazgatónő sajnálatát fejezte ki az iránt, hogy az intézmény nagyon kevés személyzettel működik, ugyanis 211 állás betöltetlenül maradt.

„Szükségünk lenne még pszichológusokra, szociális asszisztensekre és gondozókra, de mivel ez nem egy könnyű hivatás és a fizetés sem motiváló, így jelentkezők hiányában vagyunk" - magyarázta Pop.

A sajtótájékoztató keretében felmerült a kiskorú kéregetők problémája is, illetve az, hogy miként kéne reagálni e jelenségre. Pop elmondása szerint nagyon komplex és bonyolult eljárás a kolduló gyerekek, illetve a gyerekeket koldulásra kényszerítő felnőttek elfogása, ugyanis az ilyen jellegű akciókba több intézmény (rendőrség, szociális gondozói hivatal) bevonására lenne szükség. Jó megoldás lenne egy olyan határozat, amely kimondja: büntetés jár azoknak a lakosoknak, akik pénzt adnak a kéregetőknek - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: