2019-03-30 07:51:42• hírek • Nagy Tímea

Nyílt nap nyolcadikosoknak: a Hám János Líceumban a duális szakképzés előnyeivel és lehetőségeivel ismerkedhettek a leendő diákok

Három kilencediket indít szeptembertől a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum. A szakácsokat, pincéreket és az elektronikai műszerészeket képző intézmény nyílt napot tartott pénteken az általános iskolás végzősöknek.

Megyeszerte 15 általános iskolából autókkal és buszokkal érkeztek a diákok és tanáraik a neves líceum eseményére. A szeptemberben induló szakokra általános a túljelentkezés, olyan nagy népszerűségnek örvend a német mintára 2 éve indított duális szakképzés. A dualitás abban rejlik, hogy a diákok az iskolával partnerkapcsolatban álló vállalkozásoknál teljesítenek valós szakmai gyakorlatot, évről évre több időt töltve a vállalatnál. A nebulók a céggel szerződésben állnak, melyben mindkét fél írásban vállalja kötelezettségeit. A gyermekek jogaikról megfelelően tájékozottak. A duális képzés jelentős előnye pluszban az, hogy a fiatalok már az első iskolai naptól kezdve ösztöndíjra jogosultak. Az állam 200 lejt, a gyakornokot fogadó vállalat még 200 lejt utal a nebuló számlájára, így havi 400 lej üti markát annak, aki felvételt nyer a Hám János Lici szakEMBER képző osztályaiba.

Miért szakEMBER - nagy betűvel? Az intézmény vezetősége és munkaközössége a szakmai és az elméleti oktatás mellett szignifikáns hangsúlyt fektetnek a licis évek közösségi, humán oldalára is. Számos programlehetőség, buli, kirándulás csapatépítő eseményre kerül sor a tnév alatt, melyek a tanár-diák és a diák-diák kapcsolatokat hivatottak építeni, szépíteni. A vidámság mellett helyet kap a lelkiség, a hitben való nevelés. A keresztényi erkölcs és értékrend kialakítása fontos alapköve a felnőtté válásnak. A helyes etikával és gondolkodásmóddal rendelkező tizenévesekből válhatnak felelősségteljes, boldog szakemberek. A tinédzsereknek az ijfúsági szentmiséken és a közös beszélgetéseken kívül egyéni problémáikkal kapcsolatban is van kihez fordulniuk. Fontos, hogy megértsék: a líceum és a munkaközössége értük vannak szellemi, szakmai és lelki fejlődésük terén egyaránt.

A nyílt nap első mozzanataként a diákok és a kísérőik egy előadóteremben foglaltak helyet, ahol elsőként Frigy Szabolcs nevelési igazgató köszöntötte őket. Ezt követően Ádámkó István iskolaigazgató szólt pár biztató szót a közönséghez, és örömét fejezte ki a nagy létszámú érdeklődő láttán. Elmesélte, milyen partnercégekkel rendelkezik az iskola és a szeptemberben induló osztályokról is szólt. Kiemelte, az oktatói munka és az iskolában eltöltött idő középpontjában az ember, a diák áll: egyéniségekkel dolgoznak együtt, nem számokkal, nem munkásokkal. A tanulókat a lehető legtágabb értelemben támogatják szakmai-, tanulmányi- és lelki-hitbeli téren is.

A Hám János Líceum aligazgatója, Csapó-Ilyés Attila-Csaba részleteiben kifejtette miben is rejlik a duális szakképzés és hogyan is történik ez az intézményben. A fiatalok 9. osztályban 5 gyakorlati hetet töltenek el a partner cégnél, ebben az évbdn több az elmélet. 10. osztályban heti 1 munkanapot teljes egészében a gyakorlati helyen töltenek az ifjak, emellett 9 hetes "praktikát" is ledolgoznak. A szakma csínja-bínjáért 11. osztályban heti 2 munkanapot dolgoznak a tizenévesek, a szakmai gyakorlat ideje 10 hetes. A három év múltán, a szakmai vizsga teljesítésével az elméleti és a gyakorlati órák tudományával felvértezett szakemberekkel lesz gazdagabb a munkapiac.

Míg Frigy Szabolcs nevelési igazgató a közösségi életről mesélt, Pakot Géza atya, iskolalelkész az egyén lelki és hitbéli fejlődéséről. Üzenetük meggyőzően hatott, a diákok érdeklődéssel hallgatták gondolataikat.

Az iskolai munkaközösség mellett néhány diák is elmesélte, milyen is itt a sulis élet, mit szeretnek az oktatási intézményben és a szakoktatásban. Mind elektronikai műszerés szakról, mind pedig vendéglátás vonalról is felszólaltak kilencedikes és tízedikes nebulók, kik szerint a szakiskola nem ciki, a szakma tanulása sem. Sőt! Míg mások nyáron szüleiktől kérnek pénzt, ők saját keresetükből állják kiadásaikat, hiszen saját bevétellel rendelkeznek. Ráadásul nyári munkát is könnyűszerrel találnak.

Az elektronikai műszerész szakos hallgatók közül a legtöbbet talán a szatmárnémeti illetőségű multinacionális vállalat, az Autonet Import foglalkoztatja. A Hám János Líceum és a vállalkozás igen sikeres, több éves múltra vissztekintő partnerkapcsolatot ápol. Nem is volt kérdéses, a líceum és az Autonet karöltve álmodta meg a duális képzési rendszer alapjait, ami az ifjú elektronikai szakemberek képzését jelenti. A német modell nem csak az üzleti szférában, hanem az oktatás terén is bevált. A műszerész osztályok az elmúlt 2 évben 28 és 32 fővel, az az telt házzal indultak.

Az Autonet Import, mint ahogyan az iskola más partnercégei is, felismerte, jóval jobban jár: a duális programban résztvevő fiatalok szakképzéséről ők maguk gondoskodnak, így minden olyan dologra megtaníthatják őket, amire egy vállalkozásnak az alkalmazottai részéről valóban szüksége van. Biztosak lehetnek abban, a munkatársuk a három év alatt a profilnak és iparági követelményeknek megfelelő tudásanyagot sajátít el valós munka során. Mivel a szakmai képzettséggel rendelkezőkre óriási szüksége van szinte minden szférának, a cégek, tehát az Autonet Import is az új munkaerőt akár saját magának is képezheti.

A 14-15 éves korosztály pályaválasztás előtt áll. Hozzájuk szólt a nyílt nap alkalmával Hauler István, az Autonet Import munkatársa. Köszöntötte a gyerekeket, majd megosztotta velük, mivel is foglalkozik a vállalkozás és miért van szükség elektronikai műszerészekre. Az ipar, a technológa robbanásszerű fejlődésével szinte mindenben van valami, ami árammal működik, ami programozható, ami automatizált. Kényelmesebbé, gyorsabbá, költséghatékonnyá teszi életünket. Ezzel a növekedéssel megnőtt az igény a kartbantartásért, szervizelésért és fejlesztésért felelős munkavállalókra. Ez biztosan nem változik meg egyhamar a munkaerőpiacon. A rengeteg szabad állás mellett nagy piros pont a duális képzés mellett az időbeli hatékonyság. 3 tanév végeztével a szakmai vizsga választja el a 17-18 éves fiatalt az oklevelétől. Azt megszerezve azonnal munkába is állhat, s az elektronikai műszerészekről úgy hírlik, egészen jól keresnek. Aki persze érettségit is szeretne, folytathatja tanulmányait akár munka mellett is. Az egyetemi babérokra törőket a vállalkozás támogatja, lehetőséget ad a munka melletti önképzésre. A szorgalom kifizetődő, az áldozat sokszorosan megtérülhet a vállalatnak és a tanulónak egyaránt. Az az igazi szakember, aki a képzése és a szakmája minden lépcsőfokát megjárta.

A műszaki elektronikai előadást és gyakorlati bemutatót követően a Hám János nyolcadikosai az igazgató és az osztályfőnök kíséretében meglátogatta az intézmény modern, minden kellékkel és alapanyaggal felszerelt tankonyháját, ahol négy ügyes lány mesélt a tanulmányaikról és a sulis mindennapjairól egyaránt. A vidám, humorban gazdag találkozást jóleső, házi készítésű muffinozás zárta. 

Visszaérkezvén az udvarra, a diákokat és minden résztvevőt az iskola ifjú szakácsai és Bertici Kinga tanárnő ízletes ragujával vendégelték meg. Több százan lakomáztak jóízűen a napsütéses péntek délelőttön. 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum duális képzése logikus választást jelethet a vendéglátós vagy műszaki érdeklődő fiatalok számára. A fél napos rendezvényen több mint egy tucat iskola tanulói bizonyosodhattak meg affelől, jövőjük jó kezekben lesz, ha ezt az iskolát jelölik meg első helyen jelentkezési lapjaikon. 
 
 
Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: