2010-09-24 15:04:00• hírek • Szatmar.ro

Nyílt nap a sváboknál

Első alkalommal rendeztek nyílt napot a szatmári svábok az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai székhelyükön.

A többnyire iskolások által látogatott rendezvény a délelőtti óráktól kezdődően egészen késő délutánig tartanak. A helyszínre látogatók betekintést nyerhetnek mindenbe, ami a Svábház körül zajlik.

Megtekinthetik a 7000 darabos német nyelvű könyvekből álló könyvtárat, hangfelvételeket készíthetnek az épületben berendezett rádióstúdióban.

A többnyire a Német líceum tanulóiból és tanáraiból álló látogatók éltek is a lehetőséggel és kipróbálták, milyen érzés rádiózni. A sváb kisebbségnek ugyan nincs saját rádióadója, a helyi magyar kereskedelmi rádió szombatonként 18 órától fél órás műsoridőt biztosít számukra, így az anyanyelvükön készített adásokat az éterbe is kiküldhetik.

A nyílt napra érkező kicsik az udvaron elhelyezett narancssárga törpékkel Ember ne mérgelődj!-öt is játszhattak. Ez igazán sikeresnek bizonyult, hiszen nem minden nap adódik alkalom arra, hogy óriás figurákkal játszhassunk ehhez hasonló társasjátékot.

A szervezők elmondása szerint a felnőtteket főleg a 18 órától kezdődő Gulyás, rántott hús és töltött káposzta elnevezésű projekt bemutatására várják. Bár ételnevek alkotják a rendezvény címét, ennek igazán csekély köze van a gasztronómiához. Az említett ételek ugyanis a három nemzetet szimbolizálják, a magyart, németet és a románt, a projekt pedig ennek a három nemzetnek az egymás melletti éléséről szól.


Többen kölcsönöztek is a könyvtárból
Többen kölcsönöztek is a könyvtárból


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: