2011-12-12 18:46:44• hírek • Kocsis Zoltán

Uniós pénz jelentheti a mentőövet az Iparosok Kamarájának megmentéséhez

Az egykor Kazinczyról elnevezett utcában 1911-ben adták át az egykori Iparosok Kamaráját. Az idő teltével az utca Stefan cel Mare nevét vette fel, a 18.-as számú ingatlanból pedig mozi lett. Az újabb politikai változások következtében a Popular mozi bezárt, a neki egykor otthont adó eklektikus épület pedig majdhogynem üresen maradt. Állaga azóta romlik. Ennek a destruktív folyamatnak a megállítására nyílt most alkalom, ezért találkozott Ilyés Gyula polgármester a helyi vállalkozókkal, civil szervezetekkel.

A Kézművesek Kamarája, a Szatmári Vállalkozók Szervezete, a Román-Német Gazdasági Egyesület és a Hans Lindner Alapítvány képviselői előtt a polgármester elmondta, uniós támogatással esély nyílt arra, hogy Szatmárnémetiben kialakítsanak egy oktatási, képzési központot kisiparosok számára. Egy sikeres pályázattal megmenekülne Szatmárnémeti egyik legértékesebb épülete, egyben visszanyerné eredeti rendeltetését, másrészt pedig támogatná a kisiparosok fejlődését.

A helyzet azonban, amint az lenni szokott, nem olyan egyszerű. A Magyar-Román Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati ciklusa január 31-én lejár, ezért a szakembereknek alig több, mint másfél hónapjuk van arra, hogy egy életképes pályázatot tudjanak összeállítani.

„Nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, mi pedig gőzerővel dolgozunk, hogy időben elkészüljön a pályázat - mondta a Szatmár.ro megkeresésére Ilyés Gyula. Az Unió a központ létrehozását támogatja, ám ebbe beleilleszthető az épület felújítása is", folytatta a polgármester.

Az Iparosok Kamarájának pompás lépcsőháza

Az épület tulajdonosa, az Urania 2005 Egyesület már korábban jelezte, hogy hajlandó lenne megválni az ingatlantól és a bérbeadástól sem zárkózna el. A város egyelőre bérbevételben gondolkodik, és ez meg is felel a pályázati követelményeknek. „Aztán, ha úgy alakul, évek múltán akár meg is vehetjük az épületet. Számunkra most a legfontosabb, hogy megmentsük az enyészettől. És erre most ez tűnik az egyetlen lehetőségnek", fogalmazott a polgármester.

A hajdanán Tóásó Pál tervezte épületben az alagsorban és az első szinten oktatást, szakemberképzést elősegítő tevékenységek folynának, az emeleten pedig konferenciatermet hoznának létre.

Hogy mindennek mikor lehetne szemmel látható és kézzel fogható eredménye? A polgármester szerint, ha a pályázat sikeres is lesz, legkorábban 2013-ban foghatnának hozzá a renoválási munkálatoknak.

Megállj! Ezt sugallja ez a rács az Iparosok Kamarájának lépcsőházában. Na meg azt, hogy itt nincs élet

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: