2015-03-19 03:06:40• hírek • Kocsis Zoltán

Nyerni jár Dortmundba a Juventus, esélytelen volt a City

fotók: uefa.de
fotók: uefa.de

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóinak utolsó játéknapja előtt az (is) volt a kérdés, marad-e versenyben olasz, illetve angol csapat. Utóbbi, azaz a Manchester City helyzete volt a nehezebb, mert hazai pályán elszenvedett 2-1-es veresége után Barcelonában kellett volna nyernie. Az olaszoknak, azaz a Juventusnak, „csak" ki kellett húznia Dortmundban. Nem azt tette!

A Signal Iduna Parkban alig kezdődött el a mérkőzés és az ember egyik ámulatból a másikba esett. Alig térhetett magához a Dortmund-szurkolók újabb bámulatos élőképétől, máris Carlos Tevez pazar gólját csodálhatta: a Juventus argentinja 20 méterről szánta lövésre magát, ez meglepte Roman Weidenfeller kapust, a labda pedig a rövid felsőbe csapódott.

Rögtön változott tehát a helyzet, a Dortmundnak már három gólra lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Vagy kettőre a hosszabbításhoz. Veszélyes azonban ismételten csak a Juventus volt, amikor Stephan Lichtsteiner tüzelt amolyan „tevezesen", ám Weidenfeller ezúttal résen volt és hatalmasat védett.

A Juventus átengedte a területet a Dortmundnak, amely óriási labdafölényben adogatott, ám szinte semmilyen veszélyes helyzetet nem tudott kialakítani. Remekül példázza, hogy mennyire jól védekezett a Juventus és mennyire lassan, kiismerhetően, ötlettelenül (egy szóval gyengén) játszott a Dortmund, hogy első kaput találó lövéséig 63 percet kellett várni. Gianluigi Buffon ekkor is könnyedén fogta Kevin Kempl kísérletét. Eközben viszont az olaszok kontrái életveszélyesek voltak, ám Alvaro Morata kétszer sem tudott kifogni Weidenfelleren, pedig egy az egyben maradt vele.

Nem hibázott viszont a spanyol a 70. percben, amikor Claudio Marchisio ugratta ki zseniálisan Tevezt, az argentin pedig rendkívül önzetlenül tálalt Morata elé, akinek már csak be kellett passzolnia az üres kapuba. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás - de nem a végeredmény. A 78. percben Adrian Ramos fejese után végre Buffonnak is kellett egy komolyabbat védenie, a kontrából viszont Tevez a 16-os vonaláról újabb nagy gólt lőtt, beállítva ezzel a végeredményt, amelyben vélhetően a legoptimistább Juve-szurkolók sem reménykedtek. Egy olyan meccsen, amelyen gyakorlatilag egy csapat volt csak a pályán.

Érdekesség, hogy a Juventus negyedszer játszott Dortmundban - és negyedszer nyert. Mostani sikere BL-negyeddöntőt ér.

Kevés mozzanattól eltekintve hasonlóan egyoldalú volt a másik mérkőzés is, ahol a Barcelona előnye tudatában is támadások sorát vezette, a Manchester City viszont csak kevésszer jutott el a hazai kapu elé. Ezzel szemben a másik oldalt csakis Joe Hart bravúrjainak tudható be, hogy nem katalán kiütés lett a vége. Az angol válogatott kapusa legalább hat-hét bravúrt mutatott be elsősorban Lionel Messi és Neymar helyzeteinél. Amikor pedig neki nem sikerült védenie, segítségére sietett a kapufa: az első félidőben Neymar, majd Luis Suarez találta el a kapufát.

A 31. percben azonban Messi keresztlabdáját követően Ivan Rakitic szűk átemelésénél Hart is verve volt. A második félidőben a Barcelona számtalan helyzete ellenére nem született több gól - már csak azért sem, mert a 78. percben André ter Stegen kivédte Sergio Agüero büntetőjét...

Ez egyben azt jelenti, hogy a BL nyolc legjobb csapata közé a spanyol Real Madrid, az Atletico Madrid és a Barcelona, a francia Paris St. Germain és a Monaco, a német Bayern München, az olasz Juventus és a portugál Porto jutott be.

A negyeddöntők párosítását pénteken sorsolják.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő visszavágók (összesített eredmény):
Borussia Dortmund - Juventus 0-3 (1-5)
gólok: Tevez (3., 79.), Morata (70.)

Barcelona - Manchester City 1-0
gólok: Rakitic (31.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: