2010-05-03 18:35:20• hírek • Szatmar.ro

Sorompók nélkül

Hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Sorompók Nélkül Fesztivál szervezői az Északi Színházban. Az értekezleten a sajtó képviselőin kívül jelen volt Andrei Mihalache, a román társulat művészeti igazgatója, Monica Caita, a román társulat irodalmi titkára, Keresztes Attila, a Harag György társulat művészeti igazgatója, Stier Péter ügyvezető igazgató valamint Kovács Eszter irodalmi titkár.

Az idei Sorompók Nélkül színházi fesztivál immár a negyedik a sorban, amelyet az Északi Színház a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal közösen, illetve a Szatmárnémeti Városi Tanács segítségével rendez. A 2007-ben indult fesztivál hamar belopta magát a szatmári lakosok és az idegenből érkezők szívébe, ami annak is köszönhető, hogy a szervezők mindig igyekeztek a színvonalas darabok kiválasztására, az igen jó társulatok közvetítésében.
Az idei évre sem ígérnek kevesebbet a szervezők. A gazdasági válság az élet minden területét érinti ugyan, így a művészet sem képez kivételt ez alól. A nívós előadások azonban, ha rövid időre is de feledtethetik, a mindennapok gondjait, ezért sem hagytak alább az idei programban a színház vezetői.

Kevesebb előadásban lesz részük ugyan a nézőknek, mint ahogyan ezt eddig megszokhatták, azonban a minőség kárpótolja majd a mennyiségbeli különbségeket.

Stier Péter igazgató elmondta, igyekeztek nem túlzsúfolni a programokat, így napi 1-2 előadásra szorítkoztak, ezek az előadások azonban igen igényesek. Mint megtudtuk, díjazott előadásokat láthatunk elismert színházak tolmácsolásában május 14-e és 23-a között. Az darabokat több helyszínen tekinthetik meg a színházkedvelők: az Északi Színház nagytermében, az Északi Színház stúdiótermében, a Szakszervezetek Művelődési Házában. Idén először szabadtéri előadások is lesznek, mégpedig a Megyei Múzeum előtt, ahol a nézők ingyen tekinthetik meg az előadásokat.


Sajtótájékoztatót tartottak az Északi Színházban
Sajtótájékoztatót tartottak az Északi Színházban


A fesztivál egyik lényege, hogy úgy ismertessük meg egymással kultúránkat, nyelvünket, hogy ahogyan a név is jelzi, ez sorompók nélkül történjen. Nem számít a nemzetiség, a felekezet, a nyelv, a nyelvi tudás. Egy darabot úgy is lehet élvezni, ha nem ismerjük az előadás nyelvét - mondta Andrei Mihalache.

Keresztes Attila, a Harag György társulat művészeti igazgatója fontosnak tartotta elmondani, hogy reméli idén, csakúgy, mint a tavalyi évben is, a színházkedvelők látogatni fogják az előadásokat nemzetiségtől függetlenül. A fesztiválra természetesen idén is lehet bérletet váltani. A tizennégy előadásra szóló belépő ára 185 lej, míg a 7 előadásra 92 lejt kell fizetni.

A felnőttjegyek 22 lejbe, míg a kedvezményesek 12 lejbe kerülnek majd előadásonként. Az utóbbi belépőt a diákok, a nyugdíjasok, illetve az egyetemisták igényelhetik. A rendezvényt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 200.000 lejjel támogatja, amiből többek között a Megyei Múzeum előtt felállított mobil színpad vásárlását is fedezik. Stier elmondta, idén a tavalyi szponzorokhoz képest körülbelül kétszer annyian támogatják az eseményt, ami azt jelzi, hogy a fesztivál egyre népszerűbb.

A Szatmár.ro az előadásokat megelőző nap minden darabról bemutatóírást közöl majd olvasóival.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: