2013-07-19 00:49:42• hírek • Kocsis Zoltán

Nyeregben a Debrecen és a Petrolul, pácban a Honvéd és az Astra

Beharangozónkban arra az érdekességre hívtuk fel a figyelmet, hogy a két-két magyar illetve román csapat két-két északi illetve déli együttessel birkózhat meg az Európa Liga második selejtezőkörében. Nos, az első meccsek után kijelenthetjük, azok jártak jobban, akiknek északi ellenfél jutott. A Debrecen ugyanis biztató, 2-2-es döntetlent ért el Dramenben a Strömsgodset ellen, míg a Petrolul magabiztosan verte a Vikingurt 3-0 arányban. Ezzel szemben a Honvéd simán kikapott 2-0-ra Újvidéken a Vojvodina ellen, míg az Astra csak 1-1-re volt képes Bukarestben az Omonia Nicosia ellen.

Dramenben a találkozó elején a Strömsgodset birtokolta többet a labdát, ám az első nagy helyzetet a Debrecen hagyta ki, Bódi a 16. percben a kapufát találta el. Kondás Elemér tanítványai támadásban továbbra is veszélyesebbek voltak, a 29. percben Sidibe helyzeténél ismét a kapufa mentette meg a Kovács Péterrel a kezdőben felálló norvég csapatot. A 36. percben azonban a szenegáli támadó már nem hibázott, Czvitkovics passzát értékesítette.

A fordulást követően gyorsan egyenlített a hazai csapat, de nem örülhetett sokáig, ugyanis Sidibe az 55. percben büntetőből - amelyet a Czvitkoviccsal szemben elkövetett szabálytalanságot követően ítélt meg a játékvezető - ismét a hajdúságiakat juttatta vezetéshez. A következő percek Verpeczről szóltak, a Debrecen kapusa több nagy védést is bemutatott. A 67. percben nehéz helyzetbe került a magyar kupagyőztes, ugyanis Bódi megkapta a második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott.

Az emberelőnyben futballozó norvég csapat természetesen magához ragadta a kezdeményezést, több helyzetet is kidolgozott, végül a 93. percben magyar csatára révén mentette döntetlenre a találkozót.

Sajnos nem tudott élni emberelőnyével a Honvéd Újvidéken. A Vojvodina kezdte nagyobb lendülettel a mérkőzést, kifejezetten veszélyes támadásokat vezetett, a Honvéd a labdát is alig tudta megtartani. A hazaiak fölénye a 19. percben góllá érett, amikor egy szögletet követően Trajkovic fejelt a kapuba. Nem sokkal később nagy esélyt kapott a magyar bronzérmes azzal, hogy riválisa emberhátrányba került Nastic durva belépője után. A szünetig a kiállítás ellenére is a Vojvodina támadott többet és veszélyesebben, igaz, a Honvéd ekkor már a korábbiakhoz képest többet birtokolta a labdát.

A folytatásban a Honvéd két nagy helyzetet hagyott ki, majd nagy mezőnyfölényben futballozott, de nem találta a szerb csapat zárt védekezésének ellenszerét, így tulajdonképpen a hazaiak 16-osa előtt folyt a passzolgatás komoly lehetőség kialakítása nélkül. A Vojvodina egyértelműen az eredmény tartására rendezkedett be, kizárólag gyors ellentámadásokkal próbálkozott, s egy ilyen akció végén Oumaru kicselezte Baráthot, aki felrúgta őt, a megítélt 11-esből pedig Vranjes növelte az újvidéki csapat előnyét. A hajrában is próbálkozott becsülettel a Honvéd, de fölénye teljesen meddőnek bizonyult, így a Vojvodina megérdemelten szerzett megnyugtató előnyt a visszavágóra.

Kovács egyenlített a Debrecen ellen

Szintén megnyugtató a Petrolul előnye, igaz, a feröer-szegeteki bajnokság 8. helyezettje ellen csak a gólkülönbség lehetett a kérdés. A Vikingur pedig kaphatott volna többet is, ha a már 39 éves Turi Géza nem mutat be több bravúrt a meccs közben. Hoban, Mustivar, Hamza és Grozav lehetőségei után először a spanyol de Lucas mattolta a veterán kapust egy 25 méteres lövéssel. A gól után folytatódtak a hazai helyetek, Hamza azonban kettőt is elpuskázott - akárcsak a hazai kapu előtt Jacobsen.

A szünet után Grozav szólója után a Petrolul gyorsan növelte előnyét, majd a fiatal csatár az 52. percben fejjel is bevette a kaput. Noha egy-két ígéretesebb lehetősége a vendégeknek is volt, a folytatás mégis a hazai helyzetekről szólt. Túri Geraldo, Romario és Hamza ziccereinél is nagyot védett - amikor pedig verve volt, akkor a kapufa segítette ki, mint Hamza tizenegyesénél.

Nem volt ennyire mozgalmas az Astra Omonia elleni meccse, noha a házigazdák már a 8. percben vezetést szereztek Tembo révén. Az első félidőben inkább a románok akarata érvényesült, Budescu, Muresan, Ben Youssef és Seto pedig közel állt ahhoz, hogy növeljék csapatuk előnyét.

Sokáig a második félidőben sem változott a helyzet, mígnem el nem jött a fordulópontnak bizonyuló 66. perc. Ekkor Moreira kapus lábbal védte Budescu lövését, a kipattanó labdát pedig Enache a kapufára rúgta. A kontrából az Omonia szöglethez jutott, a korábban a Rapidban is megforduló Andrade pedig fejjel kiegyenlített. A bekapott gól megfogta az Astrát, a vendégek pedig megelégedtek az eredménnyel, így sok minden már nem történt a végéig.

Érdekesség, hogy az Omonia kezdőcsapatában egyetlen ciprusi játékos sem jutott szóhoz - sőt, a cserék között is csak egy. Csapatkapitányként végig a pályán volt viszont a 10-szeres magyar válogatott, brazil származású Leandro de Almeida, míg a másik korábbi Ferencváros-kedvencet, a máltai André Schembrit a hajrában cserélték le.

Európa Liga-selejtező, 2. forduló, első mérkőzés:
Strömsgodset - Debreceni VSC 2-2 
gólszerzők: Horn (53.), Kovács (93.), illetve Sidibe (36., 55., 11-es)

Vojvodina - Budapest Honvéd 2-0
gólszerzők: Trajkovic (19.), Vranjes (71., 11-es)

Petrolul - Vikingur Gotta 3-0
gólok: de Lucas (26.), Grozav (49., 68.)

Astra Giurgiu - Omonia Nicosia 1-1
gólok: Tembo (8.) illetve Andrade (66..)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: