2019-09-27 06:48:48• hírek • Szatmár.ro

Nyelvek Európai Napja a Refiben

Egy bolgár mondás úgy tartja, hogy minden nép számára a nyelve a legnagyobb dolog. Azt, hogy milyen fontos ezt a mai gyermekekben tudatosítani, mindenki tudja. Mégis minden év szeptember 26-án nemcsak a saját anyanyelvünk, hanem az Európában használt idegen nyelvek is előtérbe kerülnek. Ez az a nap, melyet az Európa Tanács a Nyelvek Európai Napjává nyilvánított.

Az Európai Unió tagországaiban először 2001 őszén ünnepelték és ennek sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a különböző európai nyelvektől. Az Európa-szerte megrendezett programok célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.

Ezzel a céllal szerveztek közös programot a Református Gimnázium német és angol nyelvet oktató tanárai is: Jékel Zsuzsa, Dorner Andrea, Erdei Melinda, Kurtinecz Gabriella, Molnár Ágota és Apjok-Kun Noémi. Az intézmény dísztermében 11 órai kezdettel vetélkedőre került sor: Európa nyelvi sokszínűségéről tanultak a gimnázium X. A, X. D és XI. B osztályos tanulói. A gyerekek csapatokban dolgoztak, quiz kérdésekre feleltek, zászlókat színeztek és elkészítették "Miss Europe"-ot. A közösen eltöltött idő nagyszerű lehetőségül szolgált az ismerkedésre, új ismeretek szerzésére. Mielőtt újra osztálytermeikbe mentek volna a diákok, az Európai Unió hivatalos himnusza is elhangzott, a zenei kíséretet Félegyházi Árpád, XI. B osztályos diák biztosította. A XII A osztály tanulói, Leitner Cynthia, Deac Yvon Barbara és Kincses Dávid, angolul beszéltek a nyelvtanulás fontosságáról és megosztották saját tapasztalataikat. A diákok elmondták társaiknak milyen nehézségekbe ütköztek az angol nyelv tanulása során, milyen módszerek segítettek nekik leginkább abban, hogy sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tegyenek.

A közösen eltöltött óra végén Apjok-Kun Noémi, angol szakos tanár megdicsérte a verseny győzteseit és elmondta, "Egy idegen nyelv elsajátítása, tanulása mindig kemény munkát és türelmet igényel. Nehéz az út, de megéri végigjárni, hisz a végén kommunikálni tudunk egy idegen országban. Fontos az idegen nyelvek ismerete ha nyaralunk, ha rövidebb vagy hosszabb időszakot töltünk külföldön és szeretnénk megérteni az ott élőket. Remélem sokan választjátok majd a nyelvvizsga megszerzéséhez vezető utat. Ha belegondolunk nincs is olyan messze, hisz iskolánk ECL nyelvvizsgaközpont, mindenki előtt nyitva áll a lehetőség."

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: