2013-09-04 15:59:00• hírek • MTI

Nyáron több az idő a törődésre

A vakáció általában azt jelenti az emberek számára, hogy van idő a pihenésre. A Hans Lindner Alapítványnál éppen fordítva van, mert ilyenkor több  idő jut arra, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal és gyerekekkel foglalkozhassanak, többet törődhessenek velük. Számukra időt tölteni valakivel azt jelenti, hogy együtt töltik a napot, együtt végzik a napi dolgokat. Meglátásuk szerint, nem csak kikapcsolódási programokra van szükség, hátrahagyva a mindennapi teendőket, hanem ezek közé kell beiktatni, ezzel összhangba lehet hozni a kikapcsolódást.

Ahol közösen végzik a napi teendőket, ott tudnak igazán közösen játszani, kirándulni, sportolni, strandolni. A hátrányos helyzetű, legtöbbször perifériákon élő családokban éppen ez jelent gondot, hogy a szülők nem tanítják meg gyerekeiknek saját példájuk által, milyen az, mikor a család együtt dolgozik, és ezért sem jut odafigyelés a közös kikapcsolódásra.

Az alapítvány GoStart programja által támogatott fiatalok egész nyáron reggeltől délutánig közösségben töltötték mindennapjaikat, kertészkedtek, a ház körüli karbantartásban segítettek, a fiúk építkezési munkálatokban, a lányok pedig a konyhában tették hasznossá magukat, meleg ételt készítettek, befőttekkel, savanyúsággal, lekvárral töltötték meg a kamrát télire. Az így készült termékekből két másik egyesület gyermekétkeztetésébe is be tudtak segíteni. Erőfeszítésük jutalma egy háromnapos kirándulás volt Tasnád-fürdőn, ahol új energiával töltődtek fel. Ismerve a fiatalok otthoni viszonyait és azt, hogy üdülésről csak álmodoznak, nem csoda, hogy a strandolás volt a fő atrakció, melynek a szép napos idő is kedvezett.

Szintén a nyáron, 4 héten át, az "Új Élet " Központ 6 értelmi fogyatékkal élő fiataljáról is gondoskodó hely volt a fentemlített közösség.  Napi foglalkozásként a sérült fiatalok kertészkedtek, agyagoztak, illetve hajpántokat, hajcsattokat, függönyökhöz kiegészítőket készítettek nagy lelkesedéssel. A termékeket kézművesvásárokban kínálták eladásra.

Foglalkozásokat szerveztek egész nyáron a kedvezményezett gyermekeknek

Az alapítvány több tábort is szervezett a nyári időszakban, többek között a Szent Rita Egyesület által pártfogolt gyerekek részére is, Erdődhegyen. A gyerkőcök csoportokba szerveződve, együtt főztek, asztalt terítettek,  mosogattak, közösen kirándultak, játszottak, stafétáztak, táncoltak, tábortűznél énekeltek, imát fogalmaztak, testileg és lelkileg egyaránt töltekeztek. A tábor utolsó napján az ákosi strandon lubickoltak nagy örömmel.

A Reménysugár program által támogatott daganatos megbetegedésben szenvedő gyerekek és családjaik számára előbb Sárospatakon szerveztek tábort, mások Máramaros megyében jártak, eddig még nem látott, csodálatos helyeken. A Vasér-völgyben tett vonatozás, a Mocănița keskenyvágányú gőzössel igazi kaland volt a kirándulás. A gyerekeknek rendkívüli élmény, szüleiknek pedig leírhatatlan öröm volt látni mosolyogni, önfeledten játszani gyermeküket, együtt a családdal.

Természetesen a törődés a vakáció lejártával nem érhet véget. A nehéz helyzetbe került, de ezen változtatni kész fiatalokról gondoskodó alapítványi közösség ajtaja nyitva van folyamatosan mások előtt is. Az Hans Lindner Alapítvány (telefon: 0261-715136)  ez úton is arra kéri a szatmáriakat, hogy ha tengődő, elcsúszott életét újrakezdeni, biztosabb jövőt építeni akaró fiatalról tudnak, irányítsák feléjük, bátorítsák őket, adjanak nekik egy új esélyt.

A Hans Lindner Alapítvány az egész nyár folyamán aktívan foglalkozott a programjaiban szereplő gyerekekkel.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: