2009-07-20 15:29:24• hírek • Tóth Klarissz

Nyári kellemetlenségek

Még a legkellemesebb nyaralást is tönkretehetik azok a apró kellemetlenségek, amelyek lépten-nyomon ránk leselkednek. Ilyen többek között a megfázás, a szúnyogcsípés, a külső hallójárat-gyulladás és a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében jelentkező másnaposság.

Függetlenül attól, hogy hol nyaralunk, hívatlan vendégekre biztosan számíthatunk, egy szúnyoginvázió bárhol meglephet bennünket. Tudunk kell, hogy az Európai kontinensen fellelhető szúnyogfajták többnyire ártalmatlanok. Velük ellentétben dél-amerikai, afrikai és ázsiai fajtáji maláriát terjesztenek, ezért utazási célunk függvényében érdeklődjünk, hogy milyen gyógyszeres védekezésre vagy védőoltásra van szükség. Az oltást nem elegendő néhány nappal az utazás előtt beadatni, mivel annak érdekében, hogy hatékonyságát kifejtse, bizonyos esetekben akár néhány hétre is szükség lehet. Mindenképpen vigyünk magunkkal viszketést enyhítő gélt vagy kenőcsöt. Egyes kísérletek bebizonyították, hogy azok a nők, akik citromos testápolót használtak, hozzávetőleg 20-30 percig is távol tartották maguktól a szúnyogokat.

A nyaralók könnyen a megfázás csapdájába eshetnek. Elviselhetetlen hőség, kánikula, erőteljes izzadás, forró test, jeges hűsítő italok fogyasztása, hideg vizes zuhany és légkondicionált szállodaszobában vagy helyiségben való tartózkodás mind hozzájárulnak egy erőteljes torokgyulladás vagy nyári nátha kialakulásához. Ha már megtörtént a baj, ráadásul a láz is felütötte a fejét, forduljunk orvoshoz. Könnyebb lefolyású betegség esetén fogyasszunk C-vitaminban gazdag friss gyümölcsöket és gyümölcslevet, valamint vásároljunk torokgyulladást csökkentő és torokfertőtlenítő tablettákat, cukorkákat.

A nyári időszak talán leggyakoribb betegsége a külső hallójárat-gyulladás. Fürdőzés közben óhatatlanul víz kerül a fülbe. Míg egyeseket egyáltalán nem zavar, sokan különböző éles tárgyakkal, jobbik esetben fültisztító pálcával piszkálják a fül hallójáratát. Ez azért is gond, mivel ezzel a hallójáratban komoly hámsérülést okoznak, aminek egyenes következménye a fájdalmas és kellemetlen gyulladás kialakulása. Ezt a problémát nem lehet egykönnyen orvosolni, semmiképp ne nyúljunk a fülbe, és feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

Az önfeled lazítás és szórakozás kísérője az alkohol. Sokan a nyaralás ideje alatt jóval több alkoholt fogyasztanak, mint a fárasztó hétköznapokon. Az ebéd kísérője egy könnyed koktél, délután lecsúszik még egy, vacsora közben néhány ital, majd vacsorát követően, a fülledt nyári éjszakai diszkózás közben egyik ital a másikat követi. Az italok másnap megbosszulják magukat, és a kellemetlen másnaposság kialakulásához vezetnek. Némiképp enyhíthet a helyzeten, ha még lefekvés előtt megiszunk legalább fél liter vizet. Az ágyunk mellett feltétlenül legyen ásványvíz, fájdalomcsillapító, hogy a görbe éjszakát némiképp átvészeljük. Másnap nem árt némi ital absztinencia, vagyis mellőzzünk bármiféle alkoholos ital fogyasztását, ugyanakkor ne igyunk szénsavas üdítőitalokat és kávét sem, ehelyett tartsunk egy könnyed diétát és igyunk sok friss gyümölcslevet.


Sokak életét megkeseríti a pattanásos, tág pórusú és aknés arcbőr Toth Klara: képaláírás

A nyári időszak talán leggyakoribb betegsége a külső hallójárat-gyulladás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: