2013-07-18 14:36:16• hírek • Szatmár.ro

Nyári kalandtáborok a Reménysugár programban

Évről-évre a Hans Lindner Alapítvány a Reménysugár program keretén belül nyári táborokat szervez rákbeteg gyerekek és családjaik számára. Negyedik  alkalommal kapcsolódott be aktívan annak a tábornak a létrejöttébe, melyet a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány szervez minden évben Sárospatakon.

A tábor különlegessége, hogy a szülők és a gyerekek egészséges testvérei is részt vesznek a programokon. A tábor szervezőinek célja, hogy a kellemetlen kórházi kezelés után egy héten át elfeledjék a mindennapok küzdelmeit, hogy kikapcsolódjanak, szórakozzanak, jól érezzék magukat a gyerekek.

Június 24-30 között 135 fő nyaralt (78 gyerek és szüleik) a táborban, mely nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen idén Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek leukémiás, daganatos betegségből gyógyuló gyerekek. A szervezők saját tapasztalataikat is hozzák magukkal, tudják, hogy mire van szükségük a gyerekeknek, ezt igyekeznek megadni nekik, azaz csak az örömöket, csak a jót, ők nem mást várnak, csak azt, hogy mindenki ugyanúgy kezelje és szeresse őket, mint a többi gyereket. A gyerekeket minden nap más és más, nagyon sok élményterápiás program várta.

Ezek különleges programok, mert nincsenek jelen az ő mindennapi életükben: kalandparki túra, középkori harcászat, íjászat, auto-cross, kerékpár-akrobatika, bob, sólyomeregetés, tűz-zsonglőrök, tűzoltó- és rendőrbemutató, szórakoztató bohócok, fürdőzés a tábor medencéjében, kézműves tevékenységek és családi vetélkedők.

Az élmények sora folytatódott a második táborban, Máramaros megyében, melyben 12 Reménysugár-család vett részt. Eddig még nem látott, csodálatos helyeken jártak. Meglátogatták a Barsana kolostort, a Máramarosi Néprajzi Múzeumot, Visó és Borsabánya látványosságaival ismerkedtek.

A legnagyobb sikert a Vasér-völgyben tett vonatozás jelentette, a Mocanița keskeny vágányú gőzössel igazi kaland volt az egynapos kirándulás. A sűrű erdő közepén, az elhagyatott állomások és dolgos erdei munkások mellett elhaladva, a gőzmozdonyból áradó füst illata és a zakatoló vonat robogó hangja elrepítette a gyerekeket egy általuk gyakran elképzelt mesevilágba. Utolsó nap a borsai Lovak-vízeséshez látogattak el a résztvevők, ahol a gyerekek előbb a székes felvonónak örültek, majd csodálattal ámultak, ahogy a rengeteg víz alázubog. Itt az üde erdő, a sziklás szoros és a változatos fákból álló erdő színei magukkal ragadják az arra járókat.

A gyerekeknek rendkívüli élmény, szüleiknek pedig leírhatatlan öröm volt mosolyogni, önfeledten játszani látni gyermeküket. A szervezők hálatelt szívvel beszéltek arról az összefogásról, ami a táborok megvalósulását övezte, hiszen sokan járultak hozzá, segítettek, hogy sok olyan gyermek arca ragyogjon boldogan, aki sajnos valamilyen oknál fogva mégsem élhet olyan felhőtlen gyerekkort, mint  hasonló társaik. A szervezők ezúton is kiemelt köszönetet mondanak azoknak, akik hozzájárultak a tábor megvalósulásához: Gheorghe Bodea, Camil Burian, Hutton Richard, Szász József, Barta Ludovic, Pásztor Zoltán, Varga Árpád, Cristian Babut, Zaha Sándor, illetve mindazoknak, akik adójuk 2%-át a Hans Lindner Alapítványnak ajánlották 2012-ben. Ők valóban részesei az örömszerzésnek és ezzel is életben tartják a reményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: