2010-07-27 09:21:17• hírek • Szatmar.ro

Nyári energia és vitalitás

Nyáron, amikor fojtogató a meleg, szükségét érezzük annak, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek szervezetünkre hűsítő, frissítő hatással vannak. Ennek legegyszerűbb módja, hogy az üzletekben kapható üdítőkhöz vagy gyorsbüfék salátakínálatához folyamodunk. Hogy miért? Többnyire az idő hiánya miatt.

Általános jó közérzetünk és egészségünk érdekében, szervezetünket nem lenne szabad mestersége úton előállított kémiai anyagokkal rombolnunk. Vajon mi az oka annak, hogy a természetes anyagokat sokan háttérbe szorították és megfeledkeztek róluk? A zöldségek és gyümölcsök szervezetünk egészét egyedi módon táplálják. Nyár lévén, néhány olyan tippet adunk, melynek segítségével a család minden tagja természetes módszerekkel frissítheti magát.

Amennyire csak lehetséges, a nyári időszakban kerüld a zsíros ételek fogyasztását. A fehérjék az intenzívebb hőségérzet kialakulásához is hozzájárulnak, valamint ezeknek a zsírban gazdag ételeknek az emésztési folyamata is hosszabb ideig tart. A könnyebb emésztés érdekében étkezz naponta többször, keveset és rágj lassan, alaposan. A vitaminpótlás érdekében a változatosságra helyezd a hangsúly azért, hogy a szervezet is felvegye a harcot a hőséggel.

A folyadékpótlás érdekében mielőtt elindulsz otthonról, mindig vigyél magaddal egy üveg vizet vagy teát. Napközben legkevesebb három liter folyadékkal pótold az elvesztett folyadékmennyiséget. Bevásárláskor figyelj arra, milyen termékeket választasz. A meleg miatt az élelmiszerek sokkal romlékonyabbak, ezért ellenőrizd azok szavatosságát is. Könnyebben elviselheted a hőséget, ha több nyers zöldséget fogyasztasz. Reggel, ébredés után ajánlott éhgyomorra frissen facsart narancslevet vagy citromlevet inni. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy egy A-vitamin vagy barack kúrára is rászánd magad. Ez jó hatással lesz a belső szervek működésére, az A-vitamin pedig megvéd a napozás káros mellékhatásaitól.

Egy másik hasznos tipp az élesztőkúra, ez feltölti a szervezetet cinkkel, magnéziummal, foszforral, vassal, sőt az izomzat működésére is jó hatással van. Ha úgy érzed, hogy több C-vitaminra van szükséged, a nyári időszakban természetes formában is magadhoz veheted, amennyiben sok citromot, petrezselymet, paprikát, paradicsomot, sárgadinnyét és ribizlit eszel. Íme egy igazán frissítő ital.

Paradicsomos üdítő citrommal

Elkészítéséhez: 300 ml paradicsomlé, 5 g só, 15 ml citromlé és kevéske cukor szükséges. Az összetevőket jól összekeverjük, majd lehűtjük. Az adagot ízlés szerint megváltoztathatjuk, attól függően, hogy a paradicsomot vagy a citromot szeretjük jobban. Fogyasztás előtt reszelt citromhéjjal is megbolondíthatjuk. Ugyanez a recept sárgarépával is elkészíthető. Egy tikkasztó nyári napon ez az ital igazi felüdülést jelent.


A nyári időszakban lehetőleg kerüljük a zsíros ételek fogyasztását

A nyári időszakban lehetőleg kerüljük a zsíros ételek fogyasztását


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: