2009-07-10 10:51:58• hírek • Tóth Klarissz

Nyaralás és nyári nyavalyák

A nyaralás euforikus hangulatában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fertőzések, betegségek bárhol-bármikor rajtaütésszerűen meglephetnek bennünket.

Függetlenül attól, hogy hazai tájakra vagy egy egzotikus országba utazunk, a vakációs bőröndön kívül vigyünk magunkkal egy saját összeállítású úti patikát. Annak függvényében, hogy hová kívánunk utazni, gondoskodjunk elsősegélydobozról, egészségügyi biztosításról valamint védőoltásról. Ne kockáztassunk, és soha ne induljunk útnak gyógyszerek nélkül. A láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, szükség esetén fogamzásgátló tabletta, leégés elleni hűsítő krém és rovarcsípések elleni készítmény feltétlenül kapjanak helyet a táskában.

Amennyiben repülőgéppel utazunk, számítanunk kell az időzóna-eltolódásra, ezért a szervezetnek szüksége van néhány napra ahhoz, hogy az új körülményeket megszokja. Repülés előtt ne igyunk alkoholt és lehetőleg ne dohányozzunk, igyunk sok folyadékot, mivel ezzel megelőzhetjük a kiszáradást. Indulás előtt feltétlenül pihenjük ki magunkat, hogy jobban bírjuk az utazással járó kellemtelenségeket. Utazás közben tartsuk kisebb szüneteket, amikor is sétáljunk, mozogjunk, mivel ezzel serkentjük a láb vérkeringését és megakadályozzuk, hogy megduzzadjon.

A nyaralás egyik leggyakoribb kellemetlensége a gombás fertőzés, amit már az első napokban megtapasztalatlanunk. Ez a kellemetlenség a szálloda medencéjében is leselkedhet ránk, akár már másnap is kellemetlen viszketést érezhetünk az intim zónák tájékán. Azoknak a személyeknek, akiknek már volt gombás fertőzésük, fokozottabban ki vannak téve eme veszélynek. Valamint azok is, akik antibiotikus kezelésben részesültek, mivel az antibiotikum kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. Ebben az esetben is fontos a megelőzés. A szakorvosok azt ajánlják, hogy a nők strandolás előtt helyezzenek a hüvelybe glicerin-bóraxszal átitatott tampont, amit fürdőzés után távolítsanak el, majd használjanak bóraxos kenőcsöt. A kenőcs a férfiak esetében is hatásosnak bizonyult.

A második leggyakoribb panasz a gyomorrontás. A nyaralás ideje alatt az otthoni megszokott étrendtől szinte teljesen másként étkezünk. Új gasztronómiai különlegességeket próbálunk ki, esetenként a nagy eszem-iszom vagy romlott ételek fogyasztása is kiválthatja a gyomorrontást. Ez önmagában is kellemetlen, de a nyaralás ideje alatt még inkább megkeseríti a vakációzás pillanatait: hányinger, hasmenés, telítettségérzet stb. Amennyiben a baj már bekövetkezett, néhány napig mindenképpen diétáznunk kell, valamint igyunk sok ásványvizet és teát.

A csalánkiütés is felütheti a fejét, ami egyik napról a másikra, váratlanul jelentkezhet. Kevesen tudják, hogy a csalánkiütést sok esetben éppen a gyomorrontás, tehát az ételallergia idézi elő. A csalánkiütés a szervezet válaszreakciója valamelyik étellel szemben, például az új, szervezetünk számára szokatlan ételek is kiválthatják. Gyakran a tenger gyümölcsei idézik elő a csalánkiütést, amire a bőr túlérzékenységgel reagál. Enyhébb esetben elegendő, ha néhány napig diétázunk és a csalánkiütés megjelenését követően azonnal megiszunk egy nagy pohár kalcium pezsgőtablettát, amennyiben súlyosabb tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Ne kockáztassunk, és soha ne induljunk útnak gyógyszerek nélkül

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: