2009-07-03 15:29:17• hírek • Tóth Klarissz

Nyaralás és bőrgomba

Itt a nyár, a szabadság és az önfeledt vakációzás időszaka. Annak érdekében, hogy a pihenés valóban a feltöltődésről és a kikapcsolódásról szóljon, a kellemetlenségek megelőzése érdekében nem árt némi óvintézkedést tenni.

A bőrgombásodást népbetegségként tartják számon. Érdekességnek számít, hogy a városi lakosság jóval gyakrabban szenved ebben a betegségben. Különösen nyári időszakban a bőrgombás esetek első számú terjesztői a fürdők és a strandok. Természeten ez nem jelenti azt, hogy ezeket a helyiségeket el kell kerülni, ehelyett jóval nagyobb gondot kell fordítani a megelőzésre. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a bőrgombák megjelenésében a külső tényezőkön kívül a táplálkozásnak legalább olyan fontos szerepe van. Abban az esetben, ha valaki a megengedettnél több cukrot és magas szénhidráttartalmú élelmiszereket fogyaszt, számíthat arra, hogy a kórokozó gombák a bőrön a legkomfortosabb táptalajra találnak. A belső megelőzés azt jelenti, hogy a cukrozott ételekből fogyasszunk minél kevesebbet, ehelyett válasszuk a mézet. Ugyanakkor törekedjünk arra, hogy szervezetünk immunrendszerét és ellenálló képességét növeljük. Az immunitás növelésének lényege, hogy szervezetünk ellenállóbbá váljon többek között a gombákkal szemben is.

A bőrgomba egész testfelületet, de az esetek többségében a lábat támadja meg. Az egyik leggyakoribb típusa az „epidermofitia, gombás diszhidrózis", ami az ujjak között jelenik meg. Mivel a nedves bőrfelületet kedveli, ezért a fürdőzést követően is igyekezzünk lábunkat megszárítani. Tünetek: körömgomba esetén a köröm fénytelenné, érzékennyé, töredezetté és szürkéssárgává válik. Miután a gyógyteás áztatást befejeztünk, feltétlenül távolítsuk el a beteg bőrfelületet és körömrészt egyaránt. A természetgyógyászati kezelés kissé időigényes és a külső kezelésen kívül belső étrend-átalakítást is igényel. Lényeges az is, hogy milyen ruhanemüket használunk. Mellőzzük a szintetikus anyagok használatát és viseljünk szellőző ruhadarabokat Ugyanakkor lábunkat vagy az érintett testfelületet szellőztessük, napoztassuk, használjunk gyógykenőcsöt és hintőport. A kórokozó bőrgombák legnagyobb ellensége a napfény.

Amennyiben már az első tünetek megjelentek hatásosak lehetnek az aromaterápiás illóolajok, mint a kakukkfű, boróka, kamilla vagy zsálya használata. A bőrfelületet dörzsöljük be alaposan vagy borogassuk a következő alapanyagok keverékéből: 4-5 dl vízbe tegyünk 4-6 csepp gyógynövényolajat, majd áztassunk bele egy rongyot, csavarjuk ki és tegyük a lábunkra. Borogatás helyett hatásos lehet még, ha lábunkat 15 percig ugyanebben az olajos oldatban áztatjuk. A legegyszerűbb és legtermészetesebb megoldás még mindig a gyógyteás borogatás vagy áztatás. Fürdessük vagy borogassuk lábunkat diólevél- vagy farkasalmalevél teában, ez körömgombásodás esetén különösen hatásos. Eredményesek lehetnek még az ásványi nyomelemeket és anyagokat tartalmazó hintőporok. Miután az érintet testterületet lemostuk, töröljük szárazra és púderezzük be alaposan. Akinek száraz a bőre, púder helyett használjon körömvirág kenőcsöt, mivel ez fokozza az adott testtáj vérkeringését, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, ezáltal a bőrgombák elterjedését is meggátolja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: