2012-02-28 15:09:19• hírek • MTI

Nyárádszereda: három ortodox templom 555 hívőnek?

Újabb perrel próbálja elősegíteni Maros megye prefektusa, hogy a kilencven százalékban magyarok lakta Nyárádszereda központjában ortodox templom épülhessen.

Az erdélyi magyar lapok híradása szerint a marosvásárhelyi közigazgatási bíróságon szerdán tartják az első tárgyalást abban a perben, amelyet Marius Pascan Maros megyei prefektus indított a marosvásárhelyi közigazgatási bíróságon. A prefektus azt kéri, hatálytalanítsák Nyárádszereda központi terének zöldövezetté nyilvánítását. A parkosított főtérnek egy 1022 négyzetméteres parcelláját az ortodox egyház szerezte meg 1990-ben, és az egyház pedig templomot szeretne építeni a telken.

A templomépítést korábban az önkormányzati testület akadályozta, amely nem szavazta meg a telek kivételét a város közterületi leltárából, hanem telekcserét ajánlott az egyháznak. Ezt az ortodox egyház nem fogadta el, és  bíróságra került az ügy, ahol az ortodoxoknak adtak igazat. A jogerős bírósági ítéletet azonban az önkormányzat nem hajtotta végre. Arra a kormányhatározatra hivatkozott, amely kimondja, zöldövezet rendeltetését nem lehet megváltoztatni, a szóban forgó telek pedig jelenleg egy park része.

A prefektus korábban az önkormányzati képviselőket perelte a jogerős bírósági ítélet végrehajtása elmulasztásáért. A testület azonban végül kivette a területet a közvagyoni leltárból, és a prefektus visszavonta keresetét.
Tóth Sándor alpolgármester az Erdélyi Magyar Televíziónak nyilatkozva törvénytelennek és erkölcstelennek nevezte a prefektus újabb perét. Kijelentette, nyugodtan állnak a bíróság elé, mert a törvény a város oldalán áll. "Milyen kormánybiztos az, aki a törvényeket figyelmen kívül hagyva, az ortodox egyház ügyvédjének gondolja magát" - hangsúlyozta az alpolgármester.

A 2011-es népszámlálás előzetes adatai szerint az 5359 lakost számláló Nyárádszereda lakosságának közel kilencven százaléka magyar. A székelyföldi kisvárosban 555 személy vallotta magát román nemzetiségűnek. A településen két ortodox templom működik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: