2019-05-13 11:18:09• hírek • Nagy Tímea

Nyár elején átadják a régen várt ivóvíz- és csatornahálózatot Kálmándon

Sütő Imre kálmándi polgármesterrel beszélgettünk arról, hogy a kisebb költségvetésnek köszönhetően milyen beruházásokra futja, és sikerülnek-e az idei tervek?

Sütő a beszámolóját a legjobb hírrel kezdte, miszerint június végén-július elején, ha minden a tervek szerint halad, sikerül átadják a kálmándiak számára a korszerűen kiépített ivóvíz- és csatornahálózatot. A beruházás utolsó száz méterében járnak. Az átadást követően a lakosság az udvarában és az otthonánban oda köti be a vizet, ahová csak szeretné. A polgármesteri hivatal átvállalta háztartások rácsatlakoztatásának árát is az utcákban lefektetett fő vezetékekre, ezzel mintegy 1500-1500 lejt spóroltak meg a 440 család számára. Ennek költségét a helybeli Solomayer Alapítvány támogatta, melyre 150 ezer eurót különítettek el.

 

A hálózat fenntartására nem idegeneket bíznak meg, hanem alapítanak Kálmándon egy vállalatot, melynek feladata a rendszer karbantartása lesz.

 

A költségvetéssel azonban nincsenek megelégedve. Azzal, hogy a szociális ellátás biztosítása az önkormányzatot terheli, mely a beruházásra fordítható összeg több mint negyed részét emészti fel, nem sok mindenre futja a 2019-es évben. A település reménykedve várja a költségvetés kiegészítést és számít a megyei tanács segítségére is.

 

A jó hírek sorában a következő: modern térkővel borított parkolókat alakítanak ki a település legforgalmasabb pontjain, többek között a templom vagy a Német Fórum székháza előtt. A megállóhelyek mellett az elhagyatott állapotú halastavat is rendbe szeretnék tenni. Jelenleg folynak a geológiai felmérések, a szakemberek megvizsgálják az állóvizet, és felbecsülik, milyen munkálatokra lenne szükség ahhoz, hogy rehabilitálják a medret, az élővilágot és a környezetét - újságolta a polgármester.

 

A napokban kerül kiírásra az általános iskola külső-belső felújításának közbeszerzési eljárása. Nyárra kivitelezőt találni nem könnyű feladat, de ha sikerül, már a vakációban nekilátnak az építkezésnek.

 

Sütő hozzátette, hogy két pályázatot is benyújtottak Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) támogatására. Az egyik a Kraszna-híd felújítása, és az arra vezető 2,6 km hosszú út aszfaltozása lenne. A másik projekt a járdák térkövezése és a vizes árkok kibetonozása, melyet szintén PNDL forrásból állnának. Ezeknek az elbírálása pár hónapon belül kiderül, s pozitív döntés esetében jövőre el is kezdődhetnek a munkálatok.

 

Habár a költségvetés megcsappant, de az építési kedv mit sem változott Kálmándon. A település megfontolt ütemben épül, szépen felhasználva a támogatási lehetőségeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: