2010-05-06 16:00:39• hírek • Szatmar.ro

Nyakon csípték a csempészeket

25.500 csomag csempészcigarettát kobzott el a szatmárnémeti határrendőrség, ezeket Ukrajnából szállították Romániába, hogy „fekete piacra" dobják azokat.

Szerdán éjjel 3 óra körül a határrendőrség avasújvárosi alakulata az ukrán határnál megakadályozta, hogy nagy mennyiségű dohányárú kerüljön Románia fekete piacára. A határőrök arra lettek figyelmesek, hogy a határtól 300 méterre egy embercsoport nagy méretű csomagokat szállít. A határőrök hangjelzéseket adtak a személyeknek, de mindhiába. Az illető személyeknek nem használt a szép szó. A rendőrség kénytelen volt fegyverzetét is bevetni, 16 figyelmeztető lövést sütöttek el annak érdekében, hogy cselekvésre bírják az elkövetőket. A lövéseket függőleges irányba intézték, hogy ne sérülhessen meg senki. Két személyt, akik mellesleg nem beszélték a román nyelvet sikerült őrizetbe venni, azonban a csapat többi tagja elbújt a közeli erdőben, kihasználva a kis látótávolságot.

Ott, ahol a két tettest elfogták, 51 csomag csempészcigarettát találtak, fekete fóliába csomagolva. Néhány perccel később ugyancsak azon a részen még egy személyt sikerült elkapniuk a rendfenntartóknak, aki a fű között próbált menedékre lelni. A keresést tovább folytatták az éjszaka közepén, sikerrel. Ötszáz méterre Komorzán település bejáratától a határ felé, egy erdei úton az avasújvárosi határrendőrség felfedezett egy lovak által vontatott szekeret, amelyen két személy ült. A 41 éves Ioan V. komorzáni-, és a húsz éves Vasile P. avasújvárosi lakos beismerte, hogy a csempészcigaretta érkezését várták. Elmondták, terveik szerint ők szállították volna tovább az árut Románia területére. A történtek után a határrendőrség azonnal értesítette az ukrán határőrséget, nekik pedig sikerült Ukrajna területén tartani hét másik csempészt 3.500 csomag Jin Ling márkájú cigarettával.

Az elkobzott csomagok számbavételekor kiderült, hogy 25.500 csomag dohányárut tartalmaz ukrán zárjeggyel ellátva. Ezek értéke 105.000 lejre tehető. A határnál elkapott három csempészt is azonosították, az elkövető a 24 éves Ivan R., a 19 Vasyli L. és a 27 éves Oleksander K. volt. Bűnvádi eljárást indítottak ellenük a csempészet miatt és azért is, mert illegálisan keltek át az országhatáron. A három ukrán állampolgár 29 napos előzetes letartóztatásban részesül, a szekéren ülő két román állampolgárt pedig szintén kihallgatják bűnrészesség vádja miatt. Amíg a vizsgálatok tartanak, egyelőre 30 napig, nem hagyhatják el településüket.


Elindult a vizsgálat a tettesekel szemben
Elindult a vizsgálat a tettesekel szemben


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: