2015-01-15 09:51:17• hírek • MTI

Nuland: a korrupció elleni harc nemzetbiztonsági kérdés

A korrupció elleni harc nemcsak a demokrácia kiteljesedését, a befektetői környezet javulását szolgálja, hanem nemzetbiztonsági kérdés is - jelentette ki Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese bukaresti látogatása alkalmával.

Nuland az Egyesült Államok új, "regionális" korrupcióellenes akciótervét firtató kérdésre válaszolt így, anélkül, hogy az akciótervet részletezte volna.

Rámutatott: a korrupció témája korábban is felmerült a Romániával, Bulgáriával, Magyarországgal vagy Csehországgal folytatott megbeszéléseken, de az Egyesült Államok most már nemzetbiztonsági veszélyként tekint a problémára, mert úgy látja, a korrupciót egyesek eszközként használhatják arra, hogy ezeket az országokat rosszindulatú befolyás alá vonják. "Ha valaki sáros, megvásárolhatóvá válik, és idegen érdekek szolgálatába állhat" - magyarázta az amerikai államtitkár-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy vajon a bukaresti tárgyalópartnerei közül mindenki megértette-e az Egyesült Államok üzenetét, Victoria Nuland azt hangsúlyozta, nem egy új üzenetről van szó. Úgy vélekedett: hiteles az új államfőnek - Klaus Iohannisnak - a jogállamiság megerősítésére vonatkozó kötelezettségvállalása és úgy látta: Victor Ponta miniszterelnök is "büszke" bizonyos korrupcióellenes kezdeményezéseire.

Nuland reményét fejezte ki, hogy a két politikus - akik egymás ellenfelei voltak az elnökválasztáson - jól együtt tud majd működni, az elnökválasztáson megnyilvánult "pozitív impulzus" pedig tartós lesz és konkrét előrelépést is eredményez a választók számára.

"Örvendetesen javult a politikai kultúra, örvendetes, hogy széles konszenzus alakult ki a jogállamiság támogatása terén, de van még tennivaló (...) Nagyon jó az, hogy a románok egyre többet követelnek a kormányuktól és örülünk, hogy partnereik lehetünk" - mutatott rá az amerikai államtitkár-helyettes.

Victoria Nuland a térség biztonságáról, Romániának a NATO-n belül játszott szerepéről, és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalt szerdán a bukaresti vezetőkkel. Csütörtökön a civil társadalom képviselőivel találkozik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: