2011-10-12 12:26:52• hírek • MTI

Novembertől kötelező a téli autógumik használata

Elvileg november elsejétől kötelező a téli abroncsok használata, nem tudni azonban ki, mikor és milyen módon ellenőrzi a járművek téliesítését, az autóst pedig csak akkor büntetik, ha csúszós úton nyári gumival okoz balesetet.

A bukaresti Új Magyar Szó szerdai számában emlékeztet: az elmúlt napok során a havas utakon tömegesen szenvedtek balesetet a gépkocsik, az autósok a jelek szerint egyelőre nem készültek fel a télre. Marian Zane, a közúti rendőrség vezetője a Gandul.info portálnak nyilatkozva cáfolta, hogy kötelező lenne a téli gumik felszerelése, ugyanakkor hangsúlyozta: megbírságolható az az autós, aki a jeges-csúszós utakon nyári gumikkal balesetet okoz.

Florian Coman, a Közúti Hatóság (ARR) igazgatója szerint több szempontból is hiányos az autóabroncsokra és a közlekedésbiztonságra vonatkozó jogszabály. "Sehol nem található a törvény szövegében például az a kitétel, hogy a téli gumikat meddig kell használni" - emlékeztetett az igazgató.

Elvileg a rendőröknek kellene ellenőrizni, hogy a téliesítés megtörtént-e, de ennek mikéntjét nem pontosította a jogalkotó. Az abroncsokat felszerelő szervizek nem bocsátanak ki igazolást, hogy a gépkocsira milyen évszakban használatos kerekeket tettek, a közúton szolgálatot teljesítő rendőröknek pedig nincsenek meg az eszközeik az ellenőrzéshez - fogalmazott Florian Coman. Hozzátette, a téliesítés elmulasztása kockázatos: 2500 és 4000 lej között büntethető az, aki a havas úton nyári gumikkal balesetet, fennakadást okoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: