2013-11-17 20:44:36• hírek • Kocsis Zoltán

Körgyűrűt és lakásokat ígérnek a liberálisok

Eredetileg USL -s sajtótájékoztatónak indult, ám végül csak a pártszövetség liberális része jelent meg a sajtó képviselői előtt a PNL-székházban. Ovidiu Silaghi európai parlamenti képviselő és Adrian Stef megyei tanácselnök vendégei több millió eurós pályázatokról és jelentős beruházásokról tettek említést: ANL-lakások, körgyűrű, rezidens orvosok számára építendő lakások, repülőtér modernizálása.

Nancu Dumitru, az ANL-igazgatója kijelentette, ősz óta, mióta átvette az ügynökség vezetését, országszerte 46 helyen indult újra a lakások építése - köztük Szatmárnémetiben és Nagykárolyban. Az igazgató megerősítette, amiről néhány nappal megelőzően beszámoltunk: jelenleg a munkálatok közel 10%-a készült el Szatmárnémetiben. Ennek ellenére Nancu azon reményének adott hangot, mely szerint jövő nyárra sikerül befejezni az építkezést. Szót ejtett a Szatmárnémetiben jelzáloghitel rendszerében építendő házakról is, amelyek az ANL-tömbházak szomszédságában készülnek majd el. Elmondása szerint ezek ára nem sokkal haladja majd meg a 45.000 eurót. Említést tett a Nagykárolyban elkészült szociális lakásokról, amelyek már a leendő lakókat várják, valamint arról, hogy szeptember elsejétől immár ANL-lakásokat is lehet vásárolni Első Ház programmal. Kijelentette továbbá, hogy a lakásokból befolyó összegeket kizárólag az adott település fejlesztésére fordítják majd vissza.

Radu Andronic, a közlekedésügyi minisztérium uniós pályázatokkal foglalkozó szakembere komoly esélyt lát arra, hogy uniós forrást sikerüljön szerezni a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér modernizálásának finanszírozására, amely 15 millió euró körüli összegbe kerülhet. A körgyűrű költségeit a licit előtt 79 millió euróra van becsülték, ám a valós érték 50 millió euró körül lehet, jelentette ki. Andronic közölte, az Országos Útügyi Vállalat hamarosan megkezdi kiírni a megvalósításról szóló közbeszerzési licitet.

Adrian Stef arról beszélt, hogy hamarosan megkezdődik a Szatmár Megyei Kórházban dolgozó rezidens orvosok lakásgondjait megoldó épületek építése a kórház udvarán - összesen 24 lakás.

Silaghi reményét fejezte ki, hogy hétfő este Strasbourgban végre eldől, Románia és Szlovákia kap-e egy éves haladékot a 2007-2013-as költségvetési időszakban fel nem használt összegek lehívására. Ez Románia esetében 2,6 milliárd eurót jelent. „Remélem, a kormány lesz olyan ügyes, hogy elősegítse a pénz felhasználását", mondta, emlékeztetve arra, hogy az USL-kormány alatt „6%-ról 36%-ra emelkedett az ország lehívási aránya".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: