2014-05-15 19:41:36• hírek • Kocsis Zoltán

Novemberig át kell adnia egy tömbházat az ANL-lakások építőinek

Az ANL-lakások építésének sürgetéséről, valamint a meglévők eladásáról tárgyaltak csütörtök délután a szatmárnémeti önkormányzat és az Országos Lakásügynökség vezetői. A megbeszélés egyik legfontosabb eredménye, hogy a kivitelezőnek novemberig át kell adnia az egyik tömbházat a háromból.

Szatmárnémetit Dorel Coica polgármester és Marcela Papici alpolgármester, az Országos Lakásügynökséget pedig Dumitru Nancu igazgató, Sorin Martin Veres aligazgató, valamint Dorel Negrutiu és Vajda Attila képviselte. A megbeszélésnek három olyan témaköre volt, amely Szatmárnémetit érinti: a Poligonului utcai lakások építésének üteme, a Szatmárzsadányi (Closca) úti lakások értékesítése körüli vita, valamint a megyei kórház udvarára tervezett orvosi lakások helyzete.

Utóbbi kapcsán zajlanak a különböző jogi és bürokratikus folyamatok, így erről kevés szó eshetett. Az értékesítés terén már érdekesebb dolgok kerültek terítékre. A Szatmárzsadányi utcán található tömbházak ugyanis nem új építésűek, a lakásügynökség jó évtizede „csak" felújította őket. Az ott lakók közül többen is élni szeretnének a lakások megvásárlásának lehetőségével, ám érthető módon nem szeretnének annyit fizetni, amennyibe az új építésű ANL-lakások kerülnek. Mivel a törvény is lehetőséget tesz a differenciálásra, a különbség pedig akár 120 euró is lehet négyzetméterenként, az önkormányzat igyekszik elérni, hogy az ügynökség a felújított tömbházra kiszabott árfolyamot alkalmazza ebben az esetben is, magyarázta az alpolgármester asszony.

ANL-lakások készülnek a Poligonului utcában

Ennél is problémásabb azonban a Poligunului utcán épülő lakások helyzete. Noha Nancu tavaly novemberi szatmári látogatásakor reményének adott hangot, hogy idén nyáron már át lehet adni az első lakásokat, a munkálatok jelenlegi állása szerint erre semmilyen esély sincs. Noha a kivitelezőhöz közel álló forrásaink szerint az elmúlt hónapokban is folyamatosan dolgoztak a telepen - három födémet öntöttek belső falakat húztak fel és vakoltak -, nyárra biztos nem készül el egyetlen lakás sem. Az ügynökség és az önkormányzat vezetői ezért a keddre tervezett újabb találkozón fel fogják szólítani a kivitelezőt: novemberre legalább az egyik tömbházat adja át.

A kivitelezési szerződést 2010-ben aláíró cég két évet veszített, mert 2012-ig a kormány szüneteltette az ANL-programot. Azt követően viszont rendelkezésére álltak a szükséges összegek - az eddigi munkálatokért 1,2 millió lejt ki is fizetett az ügynökség. Az idei esztendőre 2,5 millió lej van elkülönítve, a gondot viszont az okozza, hogy az állam csak utólag fizet. A szerződésben foglalt határidő 2015 június 7 - eddig kell átadni az utolsó lakást.

Az 1,8 hektár területen összesen három tömbháznak és 74 lakásnak kell addig elkészülnie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: