2016-09-06 12:55:43• hírek • Kocsis Zoltán

November végéig lecserélik az ablakokat a Kölcseyben

A szűk másfél hét múlva véget érő nyári vakáció alatt több komolyabb változás is történt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. És most nem elsősorban az osztálytermek kimeszelésére gondolunk, ami megszokottnak számít nyáridő alatt...

A legfontosabb beruházás minden kétséget kizáróan az épület ablakainak cseréje. A 308 darab évszázados ablakot új, a műemlékvédelmi szabályokat betartva tölgyfából készült, hőszigetelt nyílászárókra cserélik. A munkálatok az elmúlt hét végén kezdődtek - Kereskényi Gábor polgármester személyesen ellenőrizte a startot - és a tervek szerint november végéig tartanak majd.

„Reményeink szerint az osztálytermekben sikerül elvégezni a munkát iskolakezdésig. A közösségi helyeken - folyosók, tanári, mellékhelyiségek - november végéig kell befejezni a munkát", magyarázta Pataki Enikő iskolaigazgató.

A jelentős összegű beruházást az épület tulajdonosa, a Szatmári Római Katolikus Püspökség bonyolítja. A finanszírozást viszont a magyar kormány biztosítja. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 31-én hatalmas tapsvihart kiváltva a Kölcsey dísztermében jelentette be, hogy Budapest 250 millió forinttal (mintegy 800.000 euróval) támogatja a patinás tanintézményt. Pataki szerint ezen összeg mintegy felét emészti fel az ablakok cseréje, a többiből tavasszal a homlokzat rehabilitálásához kezdenek hozzá.

Ezzel azonban nem merül ki a modernizálások tárháza a Kölcseyben. A polgármesteri hivatal támogatásával füstérzékelő-rendszert is szerelnek fel a napokban az épületben, míg a nyár folyamán nyolc osztálytermet és a bentlakás termeit sikerült kifesteni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: