2013-10-21 15:35:47• hírek • Szatmár.ro

November 22-én lesz az idei Széchenyi-vetélkedő!

Az Országos Széchenyi Kör szatmárnémeti szervezete november 22-én, péntek délután 16 órai kezdettel az idén is megrendezi a középiskolások Széchenyi-vetélkedőjét, ezúttal a Református Gimnázium dísztermében.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően, a jelentkezők most is háromfős csapattal állhatnak ki, egy középiskolából legfeljebb három, kivételes esetben négy csapat versenyezhet. A kérdésekre adott válaszokat 1-től 3-ig pontozzák, mindig az első jelentkező kap előbb szót. Esetenként a jó kiegészítésért külön egy plusz pont járhat. Miként az első három vetélkedőn, ezúttal is több díjat adnak majd át, a legjobbak pénzjutalomban is részesülnek. Különdíjakat elsősorban a civil szférától, a kulturális szervezetektől és az egyházaktól várnak a verseny rendezői.

A vetélkedő témája: gróf Széchenyi István gyermek-és ifjúkora. A szervezők úgy vélik, ma is sok félreértés és téves információ kering nem is csak a születési helyével kapcsolatban, de arról is, hogy tudott-e vagy nem tudott magyarul a kis Stefi, illetve csak felnőttkorában tanult-e meg. Neveltetése, tanulása sem eléggé ismert, miként arról is többnyire csak életpályájának kutatói tudnak, hogy miért írta egy ékezettel, Széchenyinek nevét, amikor apja, Ferenc, a nemzeti múzeum alapítója, következetesen kettővel, vagyis Széchényinek írta. De annak megválaszolása is érdekes lehet, hogy mi igaz abból amit például Önismeret című művében ír:" Én mint igen nyavalyás emberi gyümölcs csúsztam a világba. Nevelésem és kiképzésem systemájában jelszóvá a kímélés lőn". Nem árt többet tudni a Széchenyiek nagyobb családjáról, vagy arról, hogy miért éppen a katonai pályát választotta, ha választotta az ifjú gróf.

Könyvészet - a teljes Széchenyi-életmű könnyen elérhető az interneten, mert már a korábbi években felkerült a világhálóra. Aki könyvekből dokumentálódik, annak elsősorban ajánljuk Kunszabó Ferenc És ég az oltár, Csorba László Széchenyi István, Gazda István Széchenyi napjai, Szentkirályi Elemér Kalauz Széchenyi István megismeréséhez könyvének vonatkozó fejezeteit.

Benevezési határidő november 18. E-mailen - sike.lajos@maszol.ro - és telefonon - 0747-226-739 vagy 0261-710143 - is lehet jelentkezni a vetélkedőre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: