2010-11-18 15:14:26• hírek • Szatmár.ro

November 18. Füstmentes Világnap

November 18. Füstmentes Világnap. Az alapgondolat 1971-ben született, amikor a Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak. Azt a pénzt, amit a polgárok nem dohányzásra költöttek, egy helyi középiskola támogatására fordították.

Azóta az ötlet világszerte megfogant, tradícióvá nőtte ki magát, a WHO kezdeményezésére november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították. Az Egészségügyi Világszervezet által nyilvántartott adatok szerint, a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

Csak az Egyesült Államokban évente több mint 600.000 ember hal meg a dohányzásból adódó különféle megbetegedésekből adódóan. Az halálestek többsége szív- és érrendszerrel kapcsolatos. Kutatások igazolják, hogy a dohányfüst, több mint 4.000 eddig azonosított káros anyagot tartalmaz, melyek súlyos mellékhatásokat okozhatnak. A nikotin csökkenti például a jó HDL-koleszterin-szintet, és növeli a rossz LDH-koleszterinét. Kevesen tudják, hogy a nikotin érelmeszesedést kiváltó fő hatása elsősorban az erekre irányul, fokozza azok beszűkülését, és károsítja belső rétegüket.

Ezen kívül a cigarettafüst belégzése szívinfarktust is produkálhat. A dohányfüstben levő nikotin megemeli a vérnyomást, mivel szénmonoxid kerül a vérbe, amely csökkenti annak oxigénmennyiségét. Mindezen kockázati tényezők a passzív dohányosokra is ugyanolyan mértékben vonatkoznak. A Füstmentes Világnap alkalmából fontos kihangsúlyozni, hogy a dohányzástól való önmegtartóztatásnak számtalan előnye van: jobban érezhető az ételek és az italok íze, csökken a tüdő- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata, könnyebb a légzés, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, fittebbé válik az általános testi teljesítőképesség, a fogakon nem jelenik meg a dohányzás előidézte sárgás elszíneződés. Összességében a nemdohányzók várható élettartama nagyobb, mint a rendszeresen pöfékelőkké.


A cigarettafüst belégzése szívinfarktust is produkálhat

A cigarettafüst belégzése szívinfarktust is produkálhat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: