2018-11-17 09:58:13• hírek • Bede Emőke

November 17.: a túl korán érkezett babák napja

November 17-ét 2011 óta a koraszülöttek világnapjaként tartják számon, 2013-ban pedig már hatvan országban emlékeztek meg erről a napról.

A legutóbbi statisztikák szerint évente kb. 15 millió csecsemő jön világra idő előtt, ami kb. azt jelenti, hogy tízből egy baba koraszülött. Az idő előtt érkező apróságok számos idegrendszeri és fizikai nehézséggel küzdenek, és gyakorta egyszerűen túlságosan fejletlenek az életben maradáshoz. Bármilyen nagymértékben fejlődik is az újszülöttgondozás, feltétlenül arra kell törekednünk, hogy elkerüljük a koraszülést – épp erre igyekszik felhívni a figyelmet a világnap. Sajnos azonban az igyekezetek ellenére mégis megtörténik, hogy a pocaklakó túl hamar válik kíváncsivá a nagyvilágra.
 

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának vezető orvosa, dr. Luczky Zita egy szeptemberi sajtótájékoztatón elmondta, hogy évente kb. 1800 gyerek születik az intézmény falai között, ennek 10 százaléka sajnos idő előtt. Mint dr. Luczky magyarázta, a koraszüléses esetek száma hullámszerűen nő és csökken. Vannak hónapok, amikor egymást érik az ilyen esetek, máskor pedig hetekig nem fordul elő idő előtti születés. Az egyre modernebb felszerelésnek köszönhetően szerencsére a legtöbb koraszülött babának tudják biztosítani a megfelelő ellátást, így komoly esélyük van a túlélésre; a Nagyváradon található, magasabb besorolásnak örvendő neonatológiai osztályra csak azok az újszülöttek kerülnek át, akik 1500 grammnál kisebb súllyal jönnek a világra.
 

A koraszülés megelőzésében kulcsfontosságú szerepe van a rendszeres orvosi vizsgálatoknak. Romániában azonban főleg a rurális környezetben tapasztalható mélyszegénység és a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt sok kismama úgy hordja ki a csecsemőt, hogy orvossal egyszer sem találkozott a kilenc hónap alatt. Ha nem ez lenne a szomorú valóság, akkor a különféle betegségek és rendellenességek időben kiderülhetnének és csökkenthető lenne a leginkább a koraszülötteket érintő gyermekhalandóság aránya. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: