2009-10-29 17:37:00• hírek • Parajdi Andrea

Növelik a helyi adókat és illetékeket

Jövőre növelik a helyi adókat és illetékeket Szatmárnémetiben, ugyanis a városi tanácsosok jóváhagyták az erről szóló napirendi pontot. Úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozók egyaránt 20%-al fizetnek majd többet. A magánszemélyek továbbra is kedvezményben részesülnek ha március 31-ig rendezik adójukat.

Szeptember végén döntött úgy a kormány a gazdasági válságra és a növekvő inflációra hagyatkozva, hogy országos szinten növeli a helyi adókat és illetékeket. A helyi tanácsoknak nem sok döntési joguk maradt, az emelés mértékébe csupán minimálisan szólhattak bele.

Az október 29-i tanácsülésen több javaslat is elhangzott hogyan kellene csökkenteni az adónövelés mértékén. Egy szatmári vállalkozókat tömörítő egyesület képviselője azzal a kéréssel állt elő, hogy a jogi személyek esetében ne 20%-os legyen az adónövelés, hiszen a törvény megengedi, hogy a helyi tanács ennél kisebb értéket határozzon meg. Ugyanezt a véleményt a demokrata liberális frakció is támogatta, azonban a többi tanácsos nem hagyta jóvá az elképzelést. A magánszemélyeket sújtó adók növeléséről nem dönthet önállóan egy helyi tanács sem - ez központilag szabályozott - így igazságtalan lenne ha a vállalkozóknak kevesebb százalékban növekedne a jövő évi adóterhük. Mindemellett lényegesen nagy -több milliós -bevételcsökkenést jelentene a városi kasszának, ha a vállalkozóktól kevesebb adót szednének.

Az eredetileg előterjesztett határozati pontban az szerepelt, hogy azok a magánszemélyek, akik március 30-ig kifizetik az adójukat, vagyis az első befizetési határidő előtt rendezik ezt a fajta kötelességüket, jövőre nem kapnak 10%-os árengedményt, holott a korábbi években ennyivel kevesebbet kellett fizetniük. Az RMDSZ frakció indítványozására azonban szavazásra bocsájtották azt a módosító javaslatot, amely a 10%-os kedvezményt továbbra is odaítélné. A tanács végül elfogadta a javaslatot, így továbbra is kevesebbet fizethetnek majd azok a becsületes magánszemélyek, akik igyekeznek időben rendezni adóterheiket.

Utoljára három évvel ezelőtt volt helyi adó és illetéknövelés Szatmárnémetiben.


Jövőre növelik a helyi adókat és illetékeket Szatmárnémetiben
Jövőre növelik a helyi adókat és illetékeket Szatmárnémetiben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: