2016-06-06 15:14:25• hírek • Kocsis Zoltán

Növelheti tanácsosai számát az RMDSZ a megyei tanácsban

Kilenc órával az első szavazóházi elnökök megérkezése után hétfő kora délután még mindig meghaladta a százat azoknak a szavazatokat tartalmazó zsákoknak a száma, amit a megyei választási bizottság nem dolgozott fel. A legnagyobb gondokat a törvény helytelen értelmezése és az érvénytelen szavazatok jelentik, magyarázta megkeresésünkre Svarzkopf Róbert bizottsági tag.

Az idei választások egyik furcsa sajátossága, legalábbis Szatmár megyében, hogy az érvénytelen szavazólapok közel 70%-án nincs pecsét. Ami azt jelenti, hogy az emberek szavaztak a polgármesterjelöltre, de a helyi illetve a megyei listára már nem. A szavazatok feldolgozásában fellépő legnagyobb problémát ugyanakkor az jelenti, hogy a helyi választási bizottságok sok esetben helyetelenül értelmezték a törvényt: érvénytelennek nyilvánítottak olyak szavazólapokat, amelyeken több pecsét volt, de egyetlen kockán belül. Holott, amennyiben nem lépték túl a kocka területét, ezek érvényes szavazatnak számítanak, magyarázta Svarzkopf.

Délután 14.30 óra körül még öt szavazóház adatai vártak feldolgozásra, ami közel 95%-os feldolgozottságot jelentett. Ezek alapján biztosnak tűnik, hogy a megyei tanácsban 13 tagja lesz az RMDSZ-nek (a jelenlegi 12 helyett), 9 a PSD-nek, a fennmaradó tíz helyen pedig a PNL és az ALDE osztozhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: