2009-12-12 14:56:05• hírek • Szatmár.ro

Ellenőriztessük a sertéshúst

A disznóvágás időszakában a tirchinellózisra irányuló állatorvosi vizsgálta elvégzésének fontosságára figyelmeztet a Szatmár Megyei Állategészségügyi Igazgatóság.

A téli ünnepek közeledtével elérkezett a disznóvágások időszaka. Ilyenkor megyeszerte több ezer sertést vágnak le többnyire saját részre való fogyasztás céljából. A Szatmár Megyei Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei szerint, akár saját részre, akár ünnepi fogadások alkalmával szeretnénk feltálalni a sertéshúst, fontos, hogy előbb megvizsgáltassuk, hogy kizárható legyen a trichinellózis fertőzés. A vizsgálatokhoz a hasi részről leválasztott 50-100 grammnyi nyers húsra van szükség. Amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív lenne, azonnal elkobozzák a fertőzött állathúst, melyet megsemmisítenek, a tulajdonos pedig kártérítést kap. A trichinellózisos megbetegedések elkerülése végett, az Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei fokozott ellenőrzéseket végeznek. A hús vizsgálata egyébként nem kerül sokba. Hét lejt kell fizetni, hogy biztosan kizárható legyen a fertőzés.

Embernél úgynevezett bél- és izomtrichinellózis fordulhat elő. A fertőzés nem terjed emberről emberre, csakis fertőzött hús fogyasztási esetén lehet megbetegedni. A béltrichinellózis tünetei: láz, hasmenés, hányás, hasi fájdalmak. Az izomtrichinellózis tünetei: magas láz, izomfájdalmak, nyelési és légzési nehézségek, vizenyős beszűrődések a szemhéjakon és az arcon, kötőhártya gyulladás, bőrkiütés.


Minden esetben fontos a sertéshús vizsgálata fogyasztás előtt
Minden esetben fontos a sertéshús vizsgálata fogyasztás előtt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: