2008-11-13 22:28:56• hírek • Csenteri Judit

Növekvő munkanélküliségre kell számítani

A globális pénzügyi válság egyre inkább megmutatja hatásait a foglalkoztatott lakosság körében. Világszerte több és több alkalmazottól vállnak meg a vállalatok, de ahogyan azt a kormányfő és a munkaügyi miniszter is elismeri, Romániában is rohamosan nőni fog a munkanélküliek száma.

 

Már a téli ünnepek alkalmával is több ezer munkanélküli lakosa lesz az országnak, tavaszig pedig ezek száma 29 ezerig is megnőhet. Napról napra egyre több olyan vállalatot tartanak számon, amelyek tömeges elbocsátásokat vagy szabadságolásokat fontolgatnak. A legnagyobb problémákkal a textilipar, a fémipar és az autógyártás terén számolnak.

„Az elején úgy gondoltam, hogy tömeges elbocsátásokkal az ország nyugati részén fogunk leginkább találkozni, ott ahol a legtöbb nagyvállalat van, de most már egyértelmű, hogy az egész ország szintjén felmerülhet a munkanélküliség problémája" - olvashatjuk Tăriceanu kormányfő nyilatkozatát a capital.ro portálon.

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter úgy véli, hogy jövő év márciusáig összesen 29 ezer lakost fognak elbocsátani az ország különböző gazdasági szektoraiból, úgy, mint az építkezés, autógyártás,  mezőgazdaság, fémipar. A miniszter asszony felhívta a munkanélküli lakosság figyelmét arra, hogy vegyen részt átképzési tanfolyamokon azért, hogy könnyebben juthasson aztán új munkahelyhez.

A jövő év munkanélküli lakosságát illetően, a Munkaügyi Minisztérium szerint 24 ezer lakos várhatóan a magánszférából kerül majd elbocsátásra, 3.600 alkalmazott pedig az állami szférából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: