2010-12-02 14:54:04• hírek • Szatmár.ro

Növekszik a légúti fertőzöttek száma

A lehűléssel Szatmár megye lakosságát sem kímélik a felső légúti megbetegedések: a virózisos betegek száma az elmúlt héten megnyolcszorozódott.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság legfrissebb statisztikai adatainak összesítése során kiderült, hogy közel 750 személlyel többen betegedtek meg az elmúlt hét folyamán, mint ahány felső légúti megbetegedést regisztráltak november közepén.

Míg november 16-21. között csupán 103-an betegedtek meg, addig a virózisos betegek és a tüdőgyulladásban szenvedők száma az elmúlt héten elérte a 864-et. A hűvös, hideg télies időszakban a szakemberek azt javasolják, hogy kerüljük a sokaságot, gyakran szellőztessünk (ez otthonra és az intézményekre is érvényes, főleg a gyerekközösségek esetében), takarjuk el orrunkat és szánkat, amikor köhögünk, tüsszentünk vagy ásítunk.

Öltözködjünk rétegesen, hogy levehessünk egy réteg ruhát, nehogy kiizzadjunk, aztán pedig megfázzunk, mivel a megfázás jól előkészíti a terepet a fertőzések számára. Növelhetjük a szervezet ellenálló-képességét C-vitamin segítségével, ezért ajánlják, hogy fogyasszunk sok nyers gyümölcsöt és zöldséget, esetleg vegyük be tabletta formájában a vitaminokat.

A virózisos megbetegedések a legkönnyebben a gyerekek körében terjednek, ezért rájuk különös figyelmet kell fordítani ilyen időszakban. A kisgyerekeket nem kellene játszóterekre vinni, hiszen közöttük nagyon hamar terjednek a vírusok, ugyanakkor a bevásárlóközpontokat is kerülni kellene, mert rájuk nézve ott is igen nagy a fertőzésveszély.

A legutóbbi mérleg szerint is az iskolások körében terjedtek el a leginkább a virózisok - a 864 megbetegedés közül az 5-14, valamint a 15-29 éves korosztály közül betegedtek meg a legtöbben: 276-an, illetve 202-en. Sokkal kevesebb tüdőgyulladásos és virózisos megbetegedést regisztráltak ugyanakkor a 0-4 és a 65 éven felüli személyeknél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: