2012-11-19 17:17:09• hírek • Kocsis Zoltán

Közel ezer személy birtokol halálos fegyvert Szatmár megyében

Az idén eddig fegyverviselési nyolc engedélyt vontak vissza Szatmár megyében és hét esetben indult büntetőjogi eljárás halálos fegyver illegális használata miatt. Ugyanakkor 110 lej illeték kifizetése mellett bárki birtokolhat fegyvert.

Orvosi és pszichológiai vizsga, tiszta erkölcsi bizonyítvány és némi tanfolyam - máris hozzá lehet jutni fegyvertartási- és használati engedélyhez. Szatmár megyében jelen pillanatban nem kevesebb, mint 927 személy rendelkezik ilyen engedéllyel - ők valamennyien birtokolhatnak halálos fegyvert, tudtuk meg a Szatmár Megyei Rendőrségtől.

Ennél valamivel többen, 940-en birtokolhatnak ún. nem halálos fegyvert. A legtöbben, szám szerint 493-an légfegyverrel rendelkeznek illetve használhatnak. Közel háromszázan, pontosabban 292-en gumitöltényes pisztolyt, 79-en gázfegyvert, 47-en antik fegyvert, 29-en pedig íjat és számszeríjat birtokolnak. A felsorolásból kiderül, hogy mind a gyűjteménybe szánt fegyverekhez, mind pedig a hideg fegyverek közé tartozó íjakhoz és számszeríjakhoz is engedély szükségeltetik.

Mind a halálos, mind a nem halálos fegyverek esetében érvényes az a kitétel, hogy csakis legalizált lőtéren szabad őket használni, illetve jogos önvédelem esetében. Kivételt képeznek mindezek alól a vadászati engedéllyel rendelkezők - a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők nagy része ebbe a kategóriába tartozik.

„Meg kell állapítanom azonban, hogy az utóbbi években folyamatosan csökken a vadászati engedéllyel rendelkezők száma. Ennek egyik oka, hogy ez egy költségigényes hobbi", mondta Roxana Cristea, a rendőrség sajtószóvivője.

Noha a fegyverviselési engedéllyel való visszaélés bűncselekménynek számít és 100-tól 5000 lejes pénzbüntetést illetve hat hónaptól akár öt évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után, a visszaélések nem ritkák. Idén 26 fegyverviselési engedélyt függesztettek fel és nyolcat vontak vissza.

Tizennyolc esetben folyik büntetőjogi eljárás illegális fegyverviselés miatt. Hét esetben használták is a halálos fegyvert, további öt esetben pedig nem halálos fegyverek használatáért indítottak büntetőjogi eljárást.

Érdekesség, hogy mindkét fegyvernem (halálos illetve nem halálos) esetében ugyanannyi illetéket kell befizetni a birtoklási/használati jog megszerzéséért: 110 lejt az első fegyverért, majd egyenként 50+10 lejt az összes többiért. Gyorsított eljárásban 310 lejt kell fizetni az első, 100+10 lejt pedig egyenként a többiért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: