2014-02-06 17:10:09• hírek • MTI

Nőtt az inflációs előrejelzés

Felfelé módosította a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei éves inflációs előrejelzését, amelyet 3,5 százalékra emelt a korábbi 3,0 százalékról.

Mugur Isarescu, a román központi bank kormányzója csütörtökön sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy 2015-ben 3,2 százalékos éves inflációra számítanak.

A román jegybank azért növelte 0,5 százalékponttal idei előrejelzését, mert tavaly novemberben még nem volt egyértelmű, hogy a kormány hét eurócenttel növeli az üzemanyag jövedéki adóját. Ez az intézkedés április 1-jétől lép hatályba.

A BNR azt reméli, hogy nőni fog a belföldi fogyasztás, amely Isarescu szerint elmarad a remélt szinttől. Rámutatott, a lakosság és a vállalatok többnyire megtakarítanak, de reményét fejezte ki, hogy a gazdasági növekedés hatására a fogyasztók visszanyerik bizalmukat, és többet költenek majd.

Isarescu szerint a romániai inflációt leginkább a külföldi gazdasági válsághelyzetek befolyásolhatják. A BNR kormányzója belföldi kockázati tényezőként a választási évet említette, ami miatt felmerülhetnek bizonytalanságok a szerkezeti reformok folytatásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: