2013-01-06 15:26:38• hírek • Bálint Marcell/MTI

Nőtt az érdeklődés a Stasi iratai iránt

Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett,  mint egy évvel korábban.

A hivatal adatai szerint 2012-ben 88 231 ezer iratbetekintési kérelem érkezett magánemberektől, míg 2011-ben 80 611. Az 1992 óta működő hivatal összesen már majdnem 3 millió állampolgári megkeresést kapott.
A statisztika alapján egyre több fiatal érdeklődik a családjáról a Stasinál keletkezett dokumentumok iránt, ezt jelzi, hogy tavaly a kérelmezők 6 százaléka elhunyt közeli hozzátartozókra vonatkozó dokumentumokat kívánt megismerni.

Állami, önkormányzati szervezetektől 2012-ben nagyjából 17 ezer megkeresés érkezett, ezek többsége jóvátételi- és nyugdíjügyekkel kapcsolatos. Több mint 300 kérelem bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek biztonsági ellenőrzésére - átvilágítására - vonatkozott.

A Stasi iratanyagáról rendelkező törvény szerint 2019-ig, a berlini fal jelképes leomlásának 30. évfordulójáig végezhető ilyen típusú átvilágítás. A jogszabály ugyan nem rendelkezik róla, de politikusi és szakértői körökben uralkodó véleménynek számít, hogy a rendszerváltás 30. évfordulóján a hivatalt is be kell zárni, mert a harmadik évtized végére várhatóan befejeződik a keletnémet állambiztonsági múlt feltárása.

A Berliner Morgenpost című lap vasárnapi beszámolója szerint azonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció számos parlamenti képviselője a Stasi-iratok iránt mutatkozó töretlen érdeklődésre hivatkozva szorgalmazza, hogy 2019 után is maradjon meg az iratbetekintés lehetősége.

A Stasi módszerei és a fogva tartott áldozatok sorsa iránt is mind nagyobb az érdeklődés: tavaly minden korábbinál többen, 351 ezren látogatták meg a berlini Hohenschönhausen kerületben egykor működő Stasi-börtönben kialakított emlékhelyet. Az 1994 óta működő intézményt már 2,6 millióan keresték fel. Tavaly legtöbben az ország nyugati részéből, illetve nyugat-európai országokból érkeztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: