2010-01-20 16:10:37• hírek • Gozner Gertrud

Nőtt a véradók száma

Havonta 900-1000 személy keresi fel véradás céljából a szatmárnémeti Vérközpontot - tudtuk meg Dr. Doina Crisan-tól, a központ vezetőjétől.

Ez havonta körülbelül 350 litert vért jelent, de az önkéntesek száma az év során változik, vannak olyan időszakok, amikor alig hétszázan keresik fel az egészségügyi intézményt, míg más hónapokban a véradók száma meghaladja az ezret is. Nem panaszkodunk, mert 2009-ben 10400 egységnyi vért gyűjtöttünk a szatmári lakosoktól, ez 1500 adaggal több mint 2008-ban - nyilatkozta lapunknak Crisan doktornő.

Hiánycsoportok továbbra is vannak, jelen pillanatban akadozik az utánpótlás az AB IV negatív vércsoportból, de az AB IV pozitív csoporttal való ellátás sem folyamatos - fejtette ki a vérközpont vezetője. A levett vérmennyiség legnagyobb része a megyei kórházban kerül felhasználásra emésztőrendszeri betegségeknél, zúzódásoknál, közlekedési baleseteknél és nőgyógyászati sürgősséginél. Ami a véradók életkorát illeti, a legtöbb donor a 25 és 55 év közötti korosztályból kerül ki, viszont egyre több egyetemista és középiskolás diák is jelentkezik vérvételre - magyarázta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy ki adhat vért, Crisan doktornő elmondta, hogy vért bárki adhat aki elmúlt 18 éves, egészséges, nem volt TBC-és, sárgaságos, szifiliszes, és nem inzulin-függő cukorbeteg. Az illető vérnyomása minimum 110/70 kell legyen, nőknél kötelező az 55 kg-os, férfiaknál a 60 kg-os testsúly. Egy-egy alkalommal 400 ml vért vesznek le a jelentkezőtől, két véradás között legalább hetven napnak el kell telnie.

Azon kívül, hogy a véradó egy humanitárius tettet hajt végre, egyéb kedvezményekben is részesül, úgy mint hét ebédjegy körülbelül 60 lej értékben, ehhez hozzájön még egy szabadnap, valamint az önkéntes ingyenes orvosi- és vérvizsgálaton vesz részt - hangsúlyozta ki a vérközpont vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: