2012-10-05 11:35:30• hírek • MTI

Nőtt a román GDP, de csak 0,7 százalékkal

Enyhén lefelé módosította az első félévi román gazdasági növekedést a román országos statisztikai hivatal, amelynek pénteki közlése szerint az idei első hat hónapban 0,7 százalékkal nőtt a román bruttó össztermék (GDP) a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A statisztikai hivatal korábban még azt közölte, hogy 0,8 százalékos volt a GDP-növekedés az első hat hónapban. A bővülés főleg az építőiparnak köszönhető, amely 2,3 százalékkal nőtt.

A második negyedévben 1,1 százalékos GDP-bővülést jegyeztek a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
A második negyedévben a január-március közötti időszakhoz képest 0,5 százalékos növekedést regisztráltak, miután két egymást követő negyedévben, a tavalyi utolsó és az idei első három hónapban is csökkent a román gazdaság az előző negyedévekhez képest. Ez azt jelenti, hogy a román gazdaság technikai recesszióban van, amiből csak akkor lép ki, ha a harmadik negyedévben is növekedik a GDP a második negyedévben jegyzett értékhez képest.

A román kormány eredetileg 1,8-2,3 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt, az év folyamán azonban előbb 1,5 százalékra, majd 1,2 százalékra módosították a várakozást. Tavaly a GDP 2,5 százalékkal bővült, ami főként a kiváló mezőgazdasági évnek volt köszönhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: