2013-01-10 14:12:02• hírek • Póti Orsolya

Nőtt a múzeumlátogatók száma

A Károlyi-kastély több mint 30.000 látogatót vonzott 2012-ben
A Károlyi-kastély több mint 30.000 látogatót vonzott 2012-ben

A Szatmár Megyei Múzeum az elmúlt évben összesen 58 kiállítással várta a közönséget. Ezek a rendezvények, az intézmény égisze alatt működő múzeumok és emlékházak közel 70.000 látogatót vonzottak - tudtuk meg Popdan Braduti-tól, a megyei múzeum sajtóreferensétől.

Az elmúlt években több izgalmas projektbe kapcsolódtak be a Szatmár Megyei Múzeum munkatársai. A régészeti tervásatásokon és táborokon kívül számos régészeti, néprajzi és képzőművészeti kiállítás került megrendezésrem, és több érdekes történelemtudományi konferencia zajlott le. Emellett a Megyei Múzeum munkatársai, mint partnerek részt vesznek a nagybányai feltárásokban is - tájékoztatott Szőcs Péter Levente, az intézmény aligazgatója.

A 2013-as évre újabb megvalósításokat tűztek ki célul a szatmári régészek és muzeológusok. Többek között tervben van az Ady Endre-emlékház felújítása, az apai Vasile Lucaciu-emlékház renoválása, az aranyosmeggyesi régészeti rezervátum fejlesztése, valamint a Vécsey-házban is folytatódnának a felújítási munkálatok.

„Ugyan az éves terv még nem végleges, de részben körvonalazódott az, hogy mire összpontosítanánk 2013-ban. Az egyes épület-rehabilitációk célja elsősorban a látogatók számának növelése lenne. A megyei múzeumhoz tartozó emlékházakat és rezervátumokat az európai színvonalnak megfelelően parkolókkal, fogadó- és mellékhelyiségekkel bővítenénk, kielégítve ezzel vendégeink igényeit" - mondta el Szőcs Péter a Szatmár.ro-nak.

A Megyei Múzeum legfrissebb összesítéséből kiderült, hogy az elmúlt egy évben igencsak megnőtt a látogatók száma: összesen 69.612 vendéget regisztráltak. Ebből 32.000 látogatót a nagykárolyi Károlyi-kastély, illetve az ott szervezett kiállítások vonzottak, a Szatmár Megyei Történelmi Múzeumnak összesen 14.373 látogatója volt, míg a képzőművészeti részlegnek otthont adó Vécsey-házba 8011-en látogattak.

Popdan Braduti-tól, a múzeum sajtóreferensétől továbbá megtudtuk, hogy tavaly a Tasnádi Városi Múzeum tárlatát 2515-en tekintették meg, az Ady Endre-emlékház 4480 látogatót vonzott, a Tűzoltótorony lépcsőit pedig közel 3000-en mászták meg.

Az elmúlt évben összesen 58 kiállítást szervezett a Szatmár Megyei Múzeum. Ezek közül kiemelt figyelmet kapott a történelmi múzeumban nyílt „Gepidák: harcosok és kézművesek" c. kiállítás, a Vécsey-házban nyílt kávétörténeti kiállítás, a bobáldi művésztelepet lezáró képzőművészeti kiállítás, valamint Károlyi-kastélyban megrendezett néprajzi és történelmi kiállítások.

„A már megszokott rendezvényeinkkel készülünk az idei Városnapokra, valamit megrendezzük a Múzeumok Éjszakáját, amely egyre nagyobb sikernek örvend a szatmáriak körében. Az év második felében „Mesterségek és céhes emlékek" címmel nyílik kiállítás a helyi, a nagybányai és a kolozsvári gyűjteményekből, márciusban pedig „Középkori egyházépítészet Erdélyben" címmel szervezünk három napos konferenciát. Mindezek mellett a jeles történelmi évfordulók kapcsán szervezett megemlékezések sem maradnak el" - mondta el Szőcs.

A múzeum tervei között szerepel az Ady Endre-emlékház felújítása is

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: