2012-05-15 14:14:34• hírek • MTI

Csökkent a munkanélküliség Székelyföldön

Csökkent a munkanélküliség Székelyföldön, de továbbra is magasabb, mint a romániai átlag .

A  magyar többségű romániai megye munkaerő-elhelyezési ügynökségének adatai szerint Hargita megyében áprilisban 5,77 százalékos volt a munkanélküliség, több mint egy százalékkal alacsonyabb, mint a márciusi 6,57 százalék. Kovászna megyében 0,3 százalékponttal javult a helyzet, az állástalanok aránya áprilisban 8,12 százalék volt. A javuló tendencia ellenére azonban még mind a két megyében az országos - 4,73 százalékos - átlagnál jóval magasabb a munkanélküliség.

Hargita megyében az elmúlt hónap során ötszázan találtak új munkahelyet, ennél többen, mintegy hatszázan bár továbbra is állástalanok, kikerültek az ügynökség nyilvántartásából.

Kovászna megyében áprilisban csaknem 600 munkanélkülit alkalmaztak, miközben a nyilvántartásba vett megyei munkanélküliek 78 százaléka már nem kap munkanélküli-segélyt az államtól. A munkaerő-elhelyezési ügynökség vezetője, Kelemen Tibor szerint ők rontják a statisztikai mutatókat, ám az ügynökség azért tartja nyilvántartásban őket is, hogy részt vehessenek az ingyenes továbbképző tanfolyamokon.

A l székelyföldiek nem szívesen vállalnak külföldön munkát: sokan jelzik, hogy érdekli őket a külföldi munkalehetőség, ám amikor el kell menni az előválogatásra, akkor visszakoznak.

Kelemen Tibor hangsúlyozta: akadályt jelent a nyelvtudás hiánya. Éppen ezért a háromszékiek legszívesebben Magyarországon vállalnának külföldi munkát, ám kevés az ajánlat, hiszen csak azokat az állásokat hirdethetik meg külföldön, amelyeket az országban nem sikerült betölteni. A becslések szerint mintegy 30 ezer romániai vendégmunkás dolgozik Magyarországon, ám közülük kevesebb mint százan hivatalosan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: